Городники дали опис часнику сорту Рокамболь

Найбільш сприятливий час для посадки часнику Рокамболь настає восени, приблизно за 3 тижні до морозів. Посадковий матеріал готується за добу до висадки у землю. Зберігаються саджанці в сухому темному місці при температурі не вище 25°.

При підготовці можна використовувати однозубки, зубки та дітки. Цибулини діляться на зубчики і звільняються від лушпиння та старого денця. Бажано використовувати дітей – зубчики з жовтою шкіркою, яку потрібно видалити, пише Zemliak.com.

Рокамболь — гібрид цибулі-порею та часнику. Особливість і популярність цього сорту обумовлена його розмірами і тим, що годяться як їжу як однорічні головки, так і другорічки.

«У ніч перед висаджуванням необхідно провести дезінфекцію матеріалу за допомогою розчину з 0,05% марганцівки. У 1 літрі води розчиняється 0,5 г перманганату калію. За перший рік дітки перетворюються на однозубки, які схожі на цибульні. Через рік однозубка стане більшого розміру, а на третій рік виросте головка стандартного розміру Рокамболя», — кажуть городники. 

Верхній і щільний шар грунту потрібно пропушити на глибину не більше 25-30 см. Грунт не повинен бути занадто сухим. Великі зубки сідають трохи глибше і з великою відстанню між собою. Дрібні необхідно висаджувати частіше та на невеликій глибині.

«Для Рокамболя підійде ґрунт, у якому раніше вирощувалися кабачки, огірки, бобові культури, ріпак, жито та редька. Ідеально підійде освітлене місце без густої тіні», — додали городники.

За кілька місяців до висадки потрібно перекопати землю та удобрити її. Але якщо грядка не готова, а садити вже потрібно, можна створити всі сприятливі умови під час висадки. Посадкові борозенки необхідно присмажити компостом, що перепрів, золою і комплексними добривами 30-40 г на кв. м.

Актуально: Знавці розповіли, як зберігати зібрану цибулю

Важливе місце у догляді займає боротьба з бур'янами, культура не терпить сусідства з бур'яном.

«Цей сорт любить вологий ґрунт, а особливо багато вологи потрібно молодняку. Без води цибулина не зможе досить добре сформуватись. Грядки необхідно поливати 1-2 рази на тиждень. Полив залежить від погоди та кліматичних умов, якщо під активним сонцем земля пересихає, то треба поливати частіше. Найбільше цієї культури підходить краплинний метод поливу», — кажуть експерти.

Рокамболь — сорт часнику, який відомий завдяки своїм розмірам. Культура переважно застосовується у східній кулінарії, але прижилася та активно використовується у всьому світі. За відгуками садівників, цей скоростиглий і врожайний овоч заслуговує на пильну увагу.

Рокамболь відноситься до багаторічних рослин із сімейства Лілейних. Частина рослини, яка знаходиться над землею, має вигляд звичайного цибулі-порею, тому що 

Рокамболь можна сушити маринувати, солити та вживати у свіжому вигляді. Рокамболь використовується при приготуванні гарячих страв та закусок. Він замінює цибулю або часник у стравах з рибою та м'ясом. Овочі доповнюють страви і надають їм гостроти та пікантності.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.