Знавці розповіли, як зберігати зібрану цибулю

Щоб цибуля добре зберігалась, потрібно правильно підготувати її до збирання. Насамперед потрібно приблизно за місяць до збирання врожаю припинити поливати цибулю.

Збирати потрібно уже після того, як стебла висохнуть і вляжуться на землю, пише Zemliak.com.

«Цибулю слід збирати в суху погоду, обережно витягуючи цибулини із землі, щоб не пошкодити їх. Після цього врожай потрібно добре просушити протягом кількох днів. Можна просто розкласти цибулини на грядці, якщо дозволяє погода. А якщо дощить, то розстелити в сухому у світлому місці з гарною вентиляцією», — кажуть городникики.

Через кілька днів перевіряють шийку цибулини. Вона повинна бути сухою, а сама цибулина — твердою. Слід очистити зайві луски, відрізати корені і стебла. Якщо не заплітати в косу, то можна залишити стебла не менше 5 см. Після цього урожай можна закладати на тривале зберігання.

«Оптимальною температурою для зберігання цибулі вважають від +2 до +5°С. Це може бути підвал або погріб. Вологість краще підтримувати на одному рівні, не більше 75%. Висока вологість провокує проростання і гниття цибулі, а від низької головки будуть сохнути», — кажуть знавці.

 У приміщенні для зберігання має постійно циркулювати повітря. Якщо воно буде застоюватися, довго зберегти врожай не вийде.

По темі: Висаджувати цибулю під зиму потрібно за місяць до морозів

Якщо ж немає погреба або підвалу, то можна зберігати врожай в іншому приміщенні при температурі не вище 18°С. Можна цибулю зберігати й у кімнатних умовах, але важливо не допускати коливань вологості і температур, які неминучі при включенні і відключенні центрального опалення. При відсутності в приміщенні вентиляції його потрібно регулярно провітрювати.

Можна додатково просипати цибулини товченою крейдою, яка буде вбирати в себе зайву вологу. Для цього потрібно 200 г крейди на 10 кг цибулі.

Часто з'являються мошки над цибулею. Це буває від неправильного зберігання. Є кілька способів боротьби з ними. Найперше потрібно перебрати цибулю й викинути зіпсовано.

Крім того, потрібно:

  • використовувати клейкі пастки для мух
  • покласти поруч з цибулею хвою або вату, просочену ефірним маслом
  • поставити відкриту пляшку з недопитим вином або солодким напоєм, в яку мошки злетяться, потім закрити її й викинути
  • можна розкласти поруч часточки часнику або розігріти на сковороді трохи камфори, влаштувавши своєрідне «обкурювання».

Актуально: Перспективні сорти і гібриди цибулі в Україні — опис новинок останніх років

Якщо цибуля починає проростати, потрібно перенести її в прохолодніше приміщення. Цибуля буде зберігатися довше і не проростати, якщо зберігати її в картонних ящиках з кришкою.

«Але в жодному разі цибулю не можна зберігати в пластикових пакетах, у них вона почне гнити вже за кілька днів через відсутність повітрообміну. Якщо зберігати цибулю у погребі, заздалегідь підготувати ящики чи мішки, в які її складати», — зазачили експерти.

Можна помістити цибулю в картонні або дерев'яні ящики з отворами, висотою приблизно 50 см. Вищі ящики використовувати не варто, нижні шари можуть швидко почати псуватися. Ящик повинен стояти на пагорбі, щоб не торкатися стінок та підлоги. На дно ящика покладіть папір або газету, яка буде вбирати вологу.

Можна також використати контейнери з-під яєць. У них можна розкласти кожну цибулину в окрему виїмку. Зберігають цибулю також у капронових панчохах. Вони добре пропускають повітря.

Дуже зручний і красивий спосіб зберігання цибулі — коса. Для цього підходять головки зі стеблом не менше 15 см. Для зручності краще вибирати однакові за розміром цибулини. Коси можна розвісити як у погребі, так і в будинку.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.