На Волині у селі скандал через облаштування паркану з єгози

У селі Бережці Вишнівської громади, що на Волині, люди виступають категорично проти паркану з колючого дроту. 

За їхніми словами, паркан з єгози збираються протягнути попід їхніми дворами. Люди переживають за худобу, яка може втрапити в колючу пастку.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Прикордонники зазначають, що городити єгозою стали через те, що на згаданій території активізувалася контрабанда. Натомість жителі села переконані, що є більш цивілізовані способи боротьби з незаконним переміщенням товару. 

«Всі люди, які живуть на нашій вулиці, абсолютно проти тієї загорожі, яку тягнуть попід нашими хатами. Це тягнуть пружину з лезами, худоба дуже калічиться від неї. Людей навіть ніхто не питає — прийшли зробили і до побачення, а ви люди терпіть», – каже жителька села Бережці Ольга Шпак.

Староста Римачівського старостинського округу Іван Самолюк говорить, що єгоза заборонена всіма конвенціями.

«Я знаю що найбільше болить цим людям. Якщо доведуть сюди ось це, що ми бачили, так звану єгозу — баранчик пані Ніни вскочить на неї, і буде свіжина», — переконаний Іван Самолюк.

Староста села зазначає, що кордон між Україною і Польщею проходить по середині річки Західний Буг, яка знаходиться неподалік. Але прикордонники свого часу перенесли інженерно-технічні споруди і провели контрольно-слідову смугу під селом, подекуди за кілька метрів від людських городів. І якщо раніше тут був просто колючий дріт, а на окремих ділянках взагалі не було загороджень, то тепер стали городитися єгозою.

Варто зауважити, що коли інженерно-технічні споруди перенесли від річки під село, то по ту сторону паркану залишилися паї місцевих жителів. Тепер, щоб потрапити на свій пай, місцеві повинні мати спеціальний пропуск. Окрім того, треба зателефонувати на прикордонну заставу, аби пропустили. 

«Ми ж не їдемо в Польщу, що треба паспорт. Тож ми на своїй землі. Нащо той пропуск?» — зауважив итель села Бережці Віктор Печера.

Люди по ту сторону паркану на паях випасають тварин. Власники паїв спеціально під пасовище виділили по шість соток. Тварин переганяють через смугу, і вони пасуться по ту сторону. Якщо встановлять єгозу, то, кажуть люди, може бути біда. 


Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.