Проти фітофторозу помідорів допоможе часник

Найбільше городники потерпають від фітофторозу — поширене захворювання різних овочів, яке викликає грибок. Фітофтора часто вражає саме помідори.

Боротися із фітофторою допоможе розчин з часнику. Взяти 100 г зубців й залити 1 склянкою води. Зберігати добу. Після проціджування додати ще 10 л води та 1 г марганцівки. Обробляти саджанці раз в 10-12 днів.

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com ТОП-10 хвороб томатів: як врятувати помідори від плям і гнилі.

«Виявити фітофтору на томатах — просто. Спершу грибок осідає на листі: стають помітні коричневі плями та білий наліт. Тоді поширюється на стебла, і врешті на самі плоди. Найчастіше фітофтора розвивається в місцях з надмірною вологістю, в загущених посадах або після рясних дощів. Це ідеальні для неї умови», — пише Zemliak.com.

Для захисту від фітофтори також підійде солома. Вона може допомогти вбити грибок. Треба кілограм соломи внести в 10 літрів води. Не буде зайвим трохи сечовини. Хай стоїть 3-4 доби. Обприскувати томати після проціджування.

«Молочна сироватка — дієвий та простий спосіб, як позбутися фітофтори. Для цього речовину можна розвести з водою у співвідношенні 1:1. Застосовувати засіб кожного дня», — кажуть знавці.

Можна обробляти рослини й золою, втім, є кілька моментів. Обприскувати нею варто тричі. Коли розсада прижилась, перед початком цвітіння й перед утворенням зав'язей. Приготувати можна так: піввідра золи висипати в 10 л води та 2-3 дні настоювати. Долити ще 10 л води та 20 грамів рідкого мила.

В кого є можливість мати гній, то ним можна обприскувати помідори та інші овочі від грибка. Пів кілограма гною потрібно розвести у відрі води, і отриманим настоєм обприскувати рослини.

У боротьбі з фітофторою можна використовувати і кухонну сіль. Пропорція: склянка солі на 10 літрів води. Можна обробляти нею раз на місяць, щоб не зіпсувати плоди.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.