Родина з села Шепіт виготовляє щодня 50 кг крафтового сиру

Сім'я Закревських із мальовничого села Шепіт Косівського району, що на Івано-Франківщині, близько двох років займається сироварінням. У перші дні вдавалося переробити 20 літрів молока, зараз — близько 400 літрів.

Тепер щодоби виготовляють 50 кг сиру.

Про це пише Високий замок.

Почалося все навесні 2020 року. У розпал ковідного карантину Христина взялася виготовляти крафтові сири під брендом BudzBaran.

«Це сімейний бізнес. Стартували з маленької каструльки, потім перейшли на 40-літрову. Відтак знадобився пастеризатор об'ємом 150 літрів. Хоча і він видався замалим, тож до­велося ще придбати 300-літровий», — розповідає Христина Закревська.

Молоко для виробництва Закревські закуповують в односельчан. Більшості горян було нікуди його дівати (адже відсутні пункти прийому), тому влітку значну частину надоєного згодовували поросятам. Зараз BudzBaran бере білопінну продукцію в 40 господарствах, однак має намір навесні подвоїти обсяги.

Ще ж господарі планують розбудувати сироварню. Тоді сюди зможуть приїжджати на екскурсію туристи. Звісно, необхідний і погріб для визрівання крафтового сиру. Адже наявних холодильних камер не вистачає.

На реалізацію проектів потрібні чималі гроші. Нещодавно пані Христина посіла перше місце в грантовому конкурсі TalentA й отримала $ 10 000 для розвитку крафтового виробництва. Завдяки цьому потужність сироварні зросте вдвічі, що дозволить залучити до співпраці додаткових людей.

Водночас завдяки проекту Христини Закревської «Молоко — біле золото Карпат» багато жителів села отримають дохід від продажу надлишків якісного молока. А це надзвичайно важливо, бо у горах непросто із заробітками.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.