Сировари з Полтавщини відмовляються їсти власний сир

Вегетаріанка Лариса Журавльова з чоловіком покинула життя в Києві заради молочної ферми в селі Кізлівка.

Разом з сусідом подружжя Журавльових організували невеликий молочний кооператив та підтримують один одного по фермерству. Спільно використовують техніку, яку придбав Володимир Васильович: трактор, комбайн для збору кукурудзи, прес-підбирач для сіна, дискову борону, спеціальний причіп для розкидання гною та інше.

Про це ідеться в матеріалі видання Телеграф. 

Породистих нетелей подружжя Журавльових три роки тому придбали під Пирятином. Водночас, пенсіонерка виготовляє власний сир, але не їсть його.

«Я пробую сир на смак, просто не ковтаю його. Знали б, скільки я молока зіпсувала, доки навчилась робити звичайний м’який сир. Що не зроблю, було, і невдало. Не виходило, аж доки не навчилася його відчувати. А потім освоїла найпростіший твердий сир — він вариться з яйцем і маслом. На вигляд як плавлений, я його називаю вершковим», — каже господиня.

Основне завдання Лариси Андріївни наразі полягає у забезпеченні ферми теплою водою. Справа в тому, що графік відключення електроенергії у Кізлівці часто співпадає з вечірньою дійкою. Генератор дає світло, але нагріти води, щоб помити вим’я корівкам, а потім помити доїльний апарат після дійки, можливості немає — генератор не витримує такого навантаження. Тож господиня ферми везе з дому гарячу воду у пластикових пляшках.

«Ми з чоловіком купили у місцевих людей частину старого сараю, колишньої колгоспної ферми. Вони тримали тут корів і коней, тому у приміщення хоча б дах був цілий. А навкруги — розруха: все розбите, повалене, розкрадене. Територія не огороджена… Все це було піднято, що називається, з руїн. Електрику провели, чоловік власноруч камери відеоспостереження поставив. Техніку купив», — розповідає Лариса Андріївна.

У планах подружжя — запустити мінісироварню з виготовлення крафтових сирів, яка приносила б дохід. Та плани довелося поки що відкласти. Спочатку ковід став на заваді.  А тоді повномасштабна війна.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.