На Черкащині створене перше екопоселення

Уродженець Кривого Рогу Сергій Колесник заснував на Черкащині перше екопоселення «Чарівне». Розташоване неподалік козацького містечка Чигирин.

З лютого 2022 року екопоселення стало прихистком для особливих мешканців — тих, хто втратив свої домівки через війну.

Про це пише ТСН.

«Лише за перший місяць тільки через мій дім пройшло близко 45 біженців.  Хтось частково проживав, а хтось перепочивав та вирушав далі. Західні партнери надали грант, тож ми купили постіль, подушки, теплі речі. Бо люди, які сюди приʼїжджали з початком війни, були в шоці. Тікали в тому, що встигли на себе натягнути», — пригадує Сергій.

Бачачи стан переселенців, власними силами мешканців екопоселення облаштували реабілітаційний центр.

Унікальне поселення тим, що хтось тут тримав корів та кіз, переробляв молоко, виготовляв сири, сметану. Також є городництво, є теплиці, де вирощуються овочі та фрукти.У поселенні також активно розвивали яблуневі сади та займалися бджільництвом. І категорично відмовилися від пластику, хімічних засобів та усього, що шкодить природі.

«Майбутнє саме за екопоселеннями. В містах ми є заручниками того, що відбувається навколо нас. Хочемо ми того чи ні, ми завдаємо природі шкоди. Велике скупчення, побутові відходи, утилізація різноманітних хімічних препаратів — все це знищує навколишнє середовище», — впевнений Сергій Колесник. 

До найближчого населеного пункту від Чарівного — 5 км. Тут немає ані аптек, ані магазинів. А продукти та інші товари привозять лише раз на тиждень.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.