Села Бервиця та Мокрець першими потрапили в російську окупацію

Бервиця та Мокрець — перші села Броварського району на Київщині, які опинилися під окупацією. Росіяни вдиралися до будинків місцевих, виселяли їх, грабували, вбивали й залякували. 

У Бервиці 60 будинків постраждали, серед них дві оселі згоріли з жителями. У Мокреці 200 — зруйновані, 4 будинки згоріли повністю.

Про це пише Суспільне.

Росіяни зайшли в село Бервиця, що за 70 км від столиці, 28 лютого 2022 року. Військові рф збирались тут, а потім роїзжджались по навколишніх селах. Жили в будинках місцевих жителів.

«За місяць окупації мій собака посивів, на голівці трохи, а по тілу шерсть геть сива. Він не відходив від мене весь час», — згадує про життя в селі з російськими солдатами місцева жителька Галина Пікулик.

Ворожу техніку росіяни розміщували по всьому селу, а окопи рили на городах та кладовищах. Свій штаб вороги розмістили в місцевому клубі.

«Загалом до 3000 тисяч одиниць техніки було в лісах, в селах. Місцеві мешканці, ризикуючи життям, передавали цю інформацію військовим», — каже староста села Галина Чернишева. 

Читайте також: Село Посад-Покровське на Херсонщині було вщент зруйноване росіянами.

За 7 км від Бервиці розташоване село Мокрець, туди росіяни зайшли на початку березня. У селі проживають близько тисячі людей, але на час окупації було більше, бо до місцевих приїжджали родичі зі столиці, Броварів. 

«Вони були в нас удома,...забрали телефони. Шукали любі «наводки», фотографії. Телефони не віддали, мій телефон зараз у Краснодарському краї, а сина в Бурятії», — каже Зінаїда Литовченко.

Окупанти жили в сільській раді та школі в Мокреці. За час окупації школу обстріляли, росіяни покрали телевізори, зруйнували котельню, прострелили газову трубу. У медпунктах повибивали вікна, двері та вкрали ліки. У дитячому садочку через обстріли зруйновано дах, він протікає.

Напередодні звільнення сіл українські військові знищили техніку та склад боєприпасів росіян поблизу лісу. Залишки на цьому місці є й досі.

Стояли машини з боєприпасами, танки, БТР. Та 31 березня 2022 року українські військові вигнали росіян з обох сіл. Коли наші війська їх вигнали, 5 годин тут все вибухало. Після цього військові забрали всю техніку, частинами. Казали, може, щось на ремонт. Техніка, яка могла знадобиться, все забрали.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.