В селі Соколівочка створили музей сільського побуту

В селі Соколівочка, що на Черкащині, місцеві жителі створили музей сільського побуту. Вишиванки, яким понад сто років, зіткані при каганцю рушники та глиняні горщики — це все експонати музею.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

Одна зі стін музею завішана рушниками. Їх вишили місцеві господині у двадцятому столітті. Раніше це була найголовніша прикраса в будинку, нині ж — цінний експонат.

«В усіх будинках були рушники. Родичі людей, які вже не жили в цих будинках, знімали зі стін ці рушники й несли нам», — розповіла завідувачка клубу Олена Орел.

Тоді візерунки на білому полотні створювали без канви й трафаретів. Вишивали гладдю та хрестиком. У світлиці є весільний комплект із сорочки та спідньої спідниці. Йому 117 років. Утім на вигляд він не гірший, ніж сучасні моделі. Сорочки прикрашені кетягами винограду, ягідками суниці та запашного хмелю. Це не просто малюнки, а історія та особливості регіону.

Бережуть у музеї і чоловіче вбрання, предмети народного побуту, а також дерев’яні валізки. А ще — глиняні горщики. Серед них є ті, які дістались від місцевої жительки баби Тані. Колекцію цього музейного куточка люди поповнюють і досі: несуть вишивку, старовинний одяг та речі вжитку.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.