АВМ прогнозують подорожчання молокопродукції

Фахівці Асоціації виробників молока прогнозують, що у вересні може початися більш стійке підвищення вартості на молочну сировину.

Про це повідомляє прес служба Асоціації виробників молока.

«Ціноутворювальним фактором залишається експорт, а на тлі дешевої гривні ціни на молоко зростають. Однак якщо перевести їх у валютний еквівалент, побачимо, що ціни, навпаки, падають», — зазначає Яна Лінецька, аналітик АВМ.  

За її словами, за період травня-серпня ціна опустилася на 15,5%. До того ж різниця між ціною українського молока та європейського становить аж близько 40%.

Актуально: Молочні ферми в Україні і війна: 5 реальних історій.

За словами Лінецької, закупівельні ціни на молоко у другій половині серпня показали приріст у 0,10 грн. Однак це лише незначне підтягування до темпів девальвації, а не реальне зростання ринку.

«Середня ціна на молоко сорту екстра за два тижні зросла на 7 коп.— до позначки 10,73 грн/кг без урахування ПДВ. Ціна на молоко вищої якості зросла одразу на 16 коп. — 10,08 грн/кг, а перший сорт додав 10 копійок — 10,18 грн/кг», — сказала експертка.

Основний приріст спостерігався в західному та північному регіонах. Більш стрімке зростання ціни на молоко вищого та першого сорту порівняно з екстра пов'язане з тим, що останній у попередні тижні зростав більшими темпами, тому решта просто вирівняли загальний тренд.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.