Рання обрізка півоній шкідлива для рослини — досвід

Для того щоб і в наступному році півонії могли порадувати гарними і пишними квітами, не можна повністю обрізати квітконоси з відцвілими бутонами. Необхідно залишати нижню частину цветоноса з 2-3 листям. 

Під корінь обрізати півонії можна лише восени, після настання стійких заморозків. При цьому над нирками необхідно залишити пеньки висотою 20-30 мм, надійно сховавши їх від морозів, пише Zemliak.com.

Також старші кущі потребують регулярних підгодівель. 

Щоб кущ півоній був сильним, здоровим і рясно квітучим, підгодовувати його потрібно як мінімум тричі. 

«Першу підгодівлю півоній проводять ранньою весною, коли починає сходити сніг. На грунт навколо куща висипають 10-15 грам азоту і 10-20 грам калію. Вносити добрива потрібно дуже акуратно, щоб вони не потрапили на шийку куща. Розчинившись в талих водах, вони вбереться в грунт і підгодують рослина», — кажуть експерти. 

Другу підгодівлю проводять в період формування бутонів, щоб поліпшити якість квіток. Для цього береться 15-20 г фосфору, 10-15 г калію і 8-10 г азоту. 

Третю підгодівлю проводять через 10-14 днів після цвітіння. Як вже говорилося, після цвітіння починають закладатися нирки на наступний рік (так звані бруньки відновлення), і немає нічого кращого, ніж підгодувати півонії сумішшю калію (10-15 г) і фосфору (15-20 г).

Дуже часто недосвідчені квітникарі обрізають півонії під корінь відразу ж після того, як вони відцвітуть. Обрізку півоній після цвітіння робити категорично не можна, адже саме в цей період закладаються квіткові бруньки, які перетворяться в розкішні квіти на майбутній рік. В цей же період півонії починають запасати поживні речовини, завдяки яким рослина буде розвиватися надалі. І кількість листя на кущі грає в цьому процесі важливу роль. Тому обрізаючи під корінь квітконоси і листя, квітникар ризикує істотно послабити і навіть занапастити півонії безповоротно.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.