На Запоріжжі фермери модернізують вирощування часнику

Родина Захаренків, що мешкає на Запоріжжі, у 2021 році отримала грантову допомогу від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP та придбала цілий арсенал техніки для садіння, обробки, доробки часнику. Зокрема: калібратор, сівалку, борону, мульчіватор.

Про це стало відомо від UHDP. 

Калібратор для фермерів знадобиться для зубків часнику, для підготовки якісного посадкового  матеріалу, рівномірності сходів. 

«Калібратор для цибулин часнику дозволить зменшити на 30% витрати фінансів та часу при калібруванні  товарного часнику, покращить якість калібрування. Сівалка допоможе зменшити  витрати  часу  на висаджування, борона роторна дозволить відмовитися  від  застосування хімічного засобу боротьби з бур’янами як по часнику, так і по винограду», — кажуть фермери. 

За допомогою мульчера родина планує подрібнювати рештки виноградної лози, а у такому вигляді її не треба вивозити з рядів — це знов економія. Спліт-система для охолодження плодоовочевої продукції продовжить термін зберігання часнику та винограду. 

«Зростання конкуренції на ринку, зменшення рентабельності до 20-40% змусило нас думати про зменшення виробничих витрат, підвищення якості врожайності, про перспективні канали збуту та можливості утримання клієнтів. Щоб бути конкурентоздатними, краще триматись разом», — каже Іван Захаренко, автор сорту часнику «Любаша» та виробник часнику та винограду.

Механізація господарства покращить бізнес-процеси і, як наслідок, збільшить рентабельність виробництва на 35-55%. 

Господарство планує у новому сезоні зменшити витрати часу на виробничий процес не менше, ніж на 30%, та фінансові витрати на 20%. За підрахунками агровиробників на 10% підвищиться кількість часнику першого гатунку, знизиться застосування гербіцидів.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.