Викопувати часник треба тільки зі стеблом — поради

За 20 днів до збирання часнику полив зменшують, але грунт утримують у помірно вологому стані. Незадовго до збирання землю від ци­­булин відгортають, аби при­швидшити дозрівання час­нику.

У зрілого часнику оболонка навколо стебла вже суха, але ще втримує головку. Такий часник викопують негайно, пише Zemliak.com.

«Для збору найкраще використати вила. Якщо висмикуватимете вручну, можете пошкодити стебло, а головка залишиться в землі. Звичайно, її можна потім витягти, але довго такі екземпляри не зберігатимуться, тому краще їх відкласти та вживати першими», — кажуть досвідні городники. 

Якщо погода суха, викопані головки можна залишити на грядці. На ніч бажано накривати, а за відсутності дощів вони повністю висохнуть приблизно за тиждень.

Коли зібраний урожай остаточно висохне, його починають готувати до зберігання. Для цього обрізують усе коріння та стебла, залишаючи невеликий пеньок, не більше 2 см. 

«Якщо плануєте зберігати часник у косах-плетінках, обріжте тільки коріння, оскільки самі стебла використовуватимуться для плетіння», — кажуть городники. 

Крім того, бажано відразу розсортувати головки за розміром, і в першу чергу вжити дрібні, оскільки вони зберігаються набагато гірше за великі.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.