Вікіпедія запрошує на Місячник ілюстрування української природи

Днями розпочався Місячник ілюстрування української природи. Ця тематична кампанія триватиме з 5 липня до 5 серпня 2022 року. Її проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».

За результатами кампанії 15 найактивніших учасників та учасниць конкурсу отримають цінні призи від організаторів — сертифікати інтернет-магазинів. Усі учасники й учасниці також зможуть отримати офіційний сертифікат участі від «Вікімедіа Україна».

Про це ідеться на головному сайті конкурсу.

Місячник ілюстрування української природи — це проект, присвячений ілюструванню української Вікіпедії та Вікіданих світлинами, завантаженими за вісім років проведення української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю».

З 2013 року у межах цього конкурсу учасники та учасниці завантажили на Вікісховище майже 115 тисяч світлин пам’яток природи України. Багато з них ще не знайшли свого місця на відповідних сторінках Вікіпедії.

Цьогоріч через повномасштабне російське вторгнення «Вікі любить Землю» в Україні не проводиться. Натомість організатори конкурсу запрошують сконцентруватися на ілюструванні Вікіпедії та її сестринського проєкту — Вікіданих.

Долучитися до кампанії можуть усі зареєстровані користувачі Вікіпедії. Для цього:

  • проілюструйте принаймні одну статтю української Вікіпедії чи один елемент Вікіданих фотографією з конкурсу «Вікі любить Землю»
  • додайте себе у розділ «Учасники та внесок» на сторінці проекту
  • регулярно додавайте свій внесок у той розділ згідно із системою балів.

У цій кампанії беруть участь лише фотографії з української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю». Поради щодо того, які світлини взяти до ілюстрування та яким статтям не вистачає зображень, читайте на сторінці проєкту.

Також на сторінці проекту у Вікіпедії можна знайти покрокові інструкції із того, як додати фото до Вікіпедії та Вікіданих.

Активність учасників та учасниць буде визначатися за системою балів, яка детально описана на сторінці проєкту.

Паралельно з Місячником ілюстрування української природи у Вікіпедії триває міжнародна кампанія «Wikipedia Pages Wanting Photos 2022», у якій ви теж можете поборотися за цінні призи. Для цього додавайте гештег #WPWP у опис редагування.

«Мета ілюстрування — покращити розуміння читачем предмета статті завдяки додаванню зображень людей, речей, діяльності чи концепцій, описаних у статті. Відповідний аспект зображення має бути чітким і центральним. Зображення мають бути значущими і релевантними для контексту теми, а не просто декоративними», — повідомили організатори.

Також організатори наголошують, арто підписувати світлини: що саме там зображено, який ракурс, рік фотографування. Важливо, щоб у статтях були не тільки світлини, а був і супровідний текст, щоб статті не перетворювалися на галереї. Низькоякісні зображення — темні чи розмиті; із замалим, прихованим чи неоднозначним предметом; і так далі — не мають використовуватися, за винятком особливої потреби.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.