Важливі справи на городі, клумбі та в саду: посівний календар на серпень 2023

Уже не такий спекотний, але все ще теплий серпень знаменує кінець літа. Цього місяця дозріває багато різних культур, які потрібно зібрати, а також з'являється чимало інших справ у саду та на городі. Щоб все пройшло успішно, читачам Zemliak.com допоможе місячний посівний календар на серпень 2023 року.

Вам також можуть знадобитися інші посівні календарі

Місячний календар на серпень 2023 року

Фази Місяця у серпні 2023 року:

  • 1 серпня — повний Місяць;

  • 2-15 серпня — спадний Місяць;

  • 16 серпня — новий Місяць;

  • 17-29 серпня — зростаючий Місяць;

  • 30 серпня — повний Місяць.

Сприятливі і несприятливі дні для сівби, посадок рослин

Сприятливі дні для посіву/посадки овочевих культур — 3, 4, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 20, 21, 22, 23, 27, 28 серпня

Несприятливі дні для посіву, посадки та пересадки будь-яких рослин1, 16, 31 серпня

Нейтральні дні — 10, 11, 17, 18, 19, 24, 25, 26 серпня

План робіт у серпні

У серпні триває активний збір урожаю. Але власникам ділянок не варто забувати і про інші роботи: про догляд за рослинами, поливу, прополювання, боротьбу зі шкідниками та бур'янами.

Згідно з місячним посівним календарем, повний Місяць припадає на 1 і 30 серпня. У цей день забороняється садити та пересаджувати рослини. Можна тільки прополювати бур'яни, обробляти посадки від шкідників та захворювань, підгодовувати рослини.

Місяць спадатиме з 2 по 15 серпня. У ці дні енергія та соки спрямовуються до коріння, тому слід зайнятися бульбовими, цибулинними рослинами та коренеплодами. Дні 4 та 5 серпня вважаються врожайними. У цей період можна сіяти огірки та пекінську капусту на підвіконні для подальшого вирощування у теплиці. На городі рекомендується посіяти швидкорослі салати. Ці дні також сприятливі для пересадки та обрізання будь-яких квітів, особливо цибулинних. У саду допускається скосити газон та підгодувати чагарники, але не варто обрізати та поливати дерева.

6 серпня ― неродючий день, що означає, що садити та сіяти нічого не рекомендується. Тим не менш, можна підгортати і викопувати картоплю, збирати фрукти та ягоди. Це хороший день для боротьби з бур'янами та обприскування рослин від шкідників.

З 7 по 9 серпня ― одні з найвдаліших днів місяця. У цей час можна займатися будь-якими видами робіт на ділянці. Вдалі дні для посіву редьки, салатів та мангольду. Також внесення компосту та гною в ґрунт буде дуже корисним. Обрізка полуниці та винограду рекомендується в цей період, оскільки рани швидко загояться. Єдине, що не рекомендується, це пересаджувати рослини.

10 та 11 серпня ― час для збирання врожаю овочів, призначеного для тривалого зберігання, а також для прищипки баклажанів та помідорів. У цей період можна провести розпушування та перекопування порожніх грядок. Також рекомендується вирізати зайві пагони на винограді та полуниці, а також обрізати та прищипнути дерева. Можна внести попіл та гній на город.

Із 12 по 14 серпня знову настають урожайні дні. Посівний календар на цей період рекомендує сіяти зелень та салати на городі, а також пересаджувати розсаду огірків у теплицю. Також у ці дні проводяться перекопування та розпушування ґрунту, внесення добрив та посів сидератів. Можна збирати врожай для швидкого поїдання, але не для тривалого зберігання, оскільки зібрані плоди можуть скоро гнити.

З 15 по 17 серпня настають дні Молодика. Місячний посівний календар не рекомендує турбувати рослини. Молодий місяць припадає на 16 серпня. Цього дня, а також за день до нього та за день після краще взагалі не працювати на ділянці. Від будь-яких маніпуляцій із рослинами слід відмовитися.

На місяць, що росте, припадають 17-30 серпня. Цими днями можна садити рослини, від яких потрібно отримати «вершки». У тому числі зелень, овочі, плоди, квіткові культури та декоративні чагарники.

З 18 та 19 серпня ― вдалі дні для прищипування помідорів, баклажанів та перців. У цей час можна збирати врожай для зберігання та приготування консервації. Також варто підготувати грядки для сівби озимих культур. Пересадка квітів та обрізка чагарників у цей період також будуть вдалими заходами, а вирізування сухих та хворих гілок на деревах буде корисним.

20 та 21 серпня ― добрі дні для висадки розсади огірків та капусти у теплиці. Збирати овочі та фрукти для зберігання, а також насіння для майбутнього посіву. У цей час можна внести фосфорні та калійні органічні добрива, але не рекомендується використовувати пестициди.

З 22 по 24 серпня ― підходящий час для посіву капусти та огірків на розсаду з метою вирощування у теплиці. Також підійдуть дні для посадки та пересадки квітів, проведення рясних поливів та підживлень, а також боротьби з бур'янами. Дуже вдалі дні для збирання ягід та фруктів та приготування консервації, проте не рекомендується викопувати картоплю.

25 та 26 серпня ― час для посіву насіння огірків, цвітної капусти та зелені у теплиці. Збирати овочі для заморожування та проводити обробку ділянки від хвороб та шкідників. Також можна садити квіти у горщиках. У ці дні не рекомендується поливати та обрізати рослини.

З 27 по 29 серпня дні, коли можна сіяти різні рослини для вирощування в теплиці або на підвіконні. Можна висаджувати та пересаджувати рослини в горщиках. Це сприятливий час для обрізки рослин, які вже завершили плодоношення, та квітів, що відцвіли. Також можна збирати врожай для зберігання та насіння для посадки наступного року. Прищипка молодих дерев та чагарників буде вдалою, але не варто травмувати коріння рослин.

29 та 30 серпня ― час для збирання насіння та насінників, викопування картоплі, боротьби з бур'янами, шкідниками та хворобами. Урожай можна заморозити та приготувати консервацію. Грядки із зібраним урожаєм можна перекопати, удобрити та замульчувати на осінь. Обрізання сухих і хворих гілок на деревах, а також побілка стовбурів будуть доречними в ці дні. Полив та прищипка рослин не рекомендуються.

31 серпня ― настає Повний Місяць. Цього дня краще не займатись роботами на ділянці. Хороший період для заготівлі консервації, висушування насіння та догляду за кімнатними квітами.

Що достигає на городі у серпні

Справді серпень підкрався вкотре непомітно, тому знову тужливо на душі — літо закінчується. Але є й плюси, величезні переваги. Якщо літо закінчується, то дозрівання врожаю великими обсягами тільки починається.

  • Цукрова кукурудза. Пік її дозрівання припадає саме серпень.
  • Ріпчаста цибуля. Зазвичай приступають до збирання цієї культури в серпні — найкращому для цього місяці.
  • Кольорова капуста. Саме підходить період для збирання цього дуже корисного овочу, який, на жаль, росте далеко не на кожному городі.
  • Середньорання картопля. Зазвичай таку картоплю не зберігають — вживають відразу або зберігають нетривалий період часу.
  • Часник. Корисний для підтримки імунітету овоч, незамінний у багатьох стравах. Саме підходить період для його прибирання, про що не повинен забувати городник.
  • Солодкий перець. Потроху один за одним встигає солодкий перець, який ще називають болгарським.
  • Квасоля. Гарний період для збирання врожаю квасолі. Після збирання врожаю не прибирайте бадилля з ділянки: її краще закласти в ґрунт, перекопавши ґрунт.
  • Томати. У серпні томати різних сортів і гібридів готові до збору. Не забувайте про фітофторози, іноді помідори корисніше зібрати раніше.
  • Буряк. Коренеплоди зазвичай досягають необхідних розмірів, типових тому чи іншому сорту, саме у серпні.
  • Баклажани. Також готові до збору й баклажани, серпень — місяць для їх збору.

А ще в саду можна зібрати смородину, аґрус та малину, а також вишню, абрикоси, сливи, яблука, груші та багато іншого.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.