Чиновники більше не зможуть ігнорувати рішення судів щодо землі — досвід

Конституцією України закріплено принцип обов’язковості виконання судового рішення, який цілком реально застосувати в громадах за допомогою кваліфікованих спеціалістів і позитивна судова практика є цьому підтвердження.

За не виконання посадовцем рішення суду, щодо земельних спорів, на відповідальну особу накладається штраф — від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Про це повідомив Сергій Коновалов, директор консалтингової компанії «Земельний Фонд України».

Багато тих, хто є учасником земельних відносин стикався з постійними відмовами у розробці проекту землеустрою, а у разі звернення до суду — затягуванням або тотальним ігноруванням судового рішення навіть попри кримінальну відповідальність. 

«Судом можуть бути вжиті заходи реагування судового контролю за невиконанням судових рішень в адміністративних справах у формі встановлення нового строку для подачі звіту та накладення штрафу на особу відповідальну за виконання рішення суду», — повідомив Сергій Коновалов.

По темі: Як зареєструвати договір оренди землі в умовах воєнного стану.

За наслідками розгляду звіту суб`єкта владних повноважень про виконання рішення суду або в разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою може встановити новий строк подання звіту, накласти на керівника суб`єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За словами Сергія Коновалова, згідно з положеннями частин першої-третьої статті 382 КАС України Суд, який ухвалив судове рішення в адміністративній справі, може зобов'язати суб'єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.