Через нову методику НГО громади втратять мільйони гривень — думка

Кабінет Міністрів України у середу 3 листопада 2021 року затвердив нову методику нормативної грошової оцінки землі (НГО), яка є вигідною для великих компаній, але негативно вплине на місцеві бюджети. 

Про це виданню Agropolit.com розповів Вадим Івченко, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат України.

Проект нової Методики пропонує зменшити окремі коефіцієнти, що враховують цільове призначення земельної ділянки, зокрема коефіцієнти для розміщення та експлуатації:

  • основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств, що пов'язані з користуванням надрами, зменшується з «1,2» до «1,0»
  • для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту — з «1,0» до «0,5»
  • для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій — з «0,65» до «0,5»

Вадим Івченко наголосив, що для компаній, які підпадають під знижені коефіцієнти, вигода очевидна — для них автоматично зменшується податок на землю. А для місцевих бюджетів — це величезний мінус у бюджетах.

Читайте також:

За словами народного депутата, цією методикою у декілька разів занижається НГО землі, наприклад, в Укрзалізниці, у підприємств, які пов’язані з користуванням надрами та споруди об’єктів енергогенеруючих підприємств.

«Як на мене — поведінка наших урядовців є цілком очікуваною! Лобісти знову перемагають «ручний» уряд. Хто вирішив що саме ці галузі сьогодні потребують підтримки, «історія замовчує». Але чому повинні постраждати місцеві бюджети і чому не запроваджено жодних компенсаторів? Не кажучи вже про те, що методика була затверджена без погодження або навіть просто консультації з Асоціаціями місцевого самоврядування», — зазначив Вадим Івченко.

До слова, в Укрзалізниці це не тільки земля, на якій лежать шпали, а й земля під вокзалами, ремонтними цехами, складськими та виробничими приміщеннями, офісними будівлями цієї компанії.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.