Експерт повідомив, де в Україні найдорожча земля

В Україні визначено дві області-лідери, де ціни на товарну землю є найвищими. Це Київська та Львівська область, середній діапазон вартості товарної землі сьогодні становить 31-34 тис. грн за га.

Про це ідеться у прес-релізі «Огляд стану земельних відносин у жовтні».

«У ТОП-5 областей з найдорожчою товарною землею увійшли також Івано-Франківська, Чернівецька та Полтавська області», — зазначив Роман Нейтер, експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки

За словами експерта, ціни на землю значно варіюються залежно від цільового призначення. 

Читайте також: Як продати свою землю — коротка інструкція (частина 2)

«Якщо порівнювати середньозважені показники у областях — ціни земель для особистого селянського господарства нижче на 23%, порівнюючи з землею для товарного с/г виробництва», — додав Роман Нейтер.

Також ціни на землю залежать від родючості. Середньозважені ціни на найродючіші землі — у Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях — коливаються у межах 37-40 тис. грн на га. 

Потенціал подальшої забудови також може впливати на ціну землі. Так, дві ділянки с/г товарної землі в Київській області, що відносяться до Броварської міської ради, були продані майже за 1,8 млн грн за га.  

Невеликі за обсягом земельні ділянки можуть призводити до аномально високих цін у перерахунку на га навіть за помірної ціни продажу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.