На Франківщині історичне село майже вимерло

У селі Кубаївка, що на Франківщині, майже не лишилось жителів. Історично село пов'язане з боями проти НКВД. Вояки Української повстанської армії вели бої, а священники УГКЦ підпільно служили літургії у лісі й таємно давали шлюби у хатах місцевих жителів. 

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

За даними Державного реєстру виборців, у селі Кубаївка зареєстровано 22 людини, але фактично мешкає меньше двох десятків.

«Фактично тут проживає 15 людей, але на зиму залишається троє. А колись у нас було велике село. Жило багато поляків, євреїв. Потім поляки виїхали, залишилися українці. Українців було багато, але вся молодь роз'їхалася містами, більшими селами й залишилися люди похилого віку», — пригадує Марія Вовчук, корінна жителька села.

Марія Вовчук живе у селі від народження, останні 20 років — сама. Люди, каже, почали виїжджати із села у 60-70 рр. XX століття.

Родом звідси — майстриня художньої вишивки Михайлина Сабадаш. А ще в Кубаївці видували скло і випалювали цеглу.

Взимку на узбіччях добре видно сліди диких звірів, переважно — кабанів і лисиць, яких тут, як скажуть нам місцеві згодом, водиться багато.

«У нас працювала цегельня, видували скло. Був такий млин, що люди із Саджавки приходили до нас молоти. Була крамниця, початкова школа. Зі школи зробили клуб, з клубу — військовий вишкіл. До нас приїжджають воїни АТО, пластуни», — розповідає Марія.

Колись у селі височів польський костел. Його завалили й забрали у село Перерісль. Там з його уламків побудували клуб.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала,  станом на кінець листопада 2021 року на Івано-Франківщині є 6 сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.