На Закарпатті село на межі зникнення

Село Ко́сів Верх, що у Хустському районі Закарпатської області, на межі зникнення. Станом на 30 листопада 2021 року за даними Державного реєстру виборців, в селі зареєстрована всього одна людина.

Косів Верх був повноцінним селом-присілком біля Негровця. Тут навіть був свій поштовий індекс.

Про це ідеться на youtube-каналі Bodydock.

Мінеральне джерело — одне з найцінніших скарбів Косого Верха. Неподалік цього ключа є ще одне, яке за смаковими якостями не поступається попередньому. 

«Свого часу в селі було понад 40 дворогосподарств. Однак згодом село вимерло. Люди виїхали. Все «нічийне» було викрадено. Зокрема, знищена електромережа», — повідомили мандрівники. 

Якщо підніматися в село не з боку Невгровця, а з боку Вучкового, то відразу після закінчення лісу йде галявина, а за нею огорожа, яка ніби є межею вимерлого села. А трошки вище стоїть хата, у якій ще досі живе один єдиний мешканець: електрики немає, дах оббитий бляхою. 

Покинуті хати тут не розграбовані. Але відчувається, що життя у них вже давно не було. Якщо пройтися селом, то можна побачити, що в деяких хатах поселилися тимчасово люди. Вони приїхали на час косовиці. Електрики немає, тому готують їжу на вогні. 

До 70-х у присілку був навчальний заклад для наймолодших. Тепер від нього не залишилось навіть фундаменту. Не стало учнів — не стало школи.

За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 16 осіб, тобто за 20 років село вимерло, та незабаром взагалі зникне.

Станом на початок листопада 2021 року в Україні існує 542 «мертві» села, де офіційно немає жодного зареєстрованого жителя. Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, нині в Закарпатській області є 13 сіл, у яких зареєстровано 0 жителів. 

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.