На Черкащині село на межі зникнення

У селищі Козорізи що в Золотоніському районі залишилась остання жителька. Лідії Козоріз 84 роки, але жінка вправно господарює, обробляє город понад гектар та тримає курей.

Про це повідомляє  Malva TV. 

Станом на початок листопада 2021 року в Україні існує 542 «мертві» села, де офіційно немає жодного зареєстрованого жителя.

За даними державного реєстру виборців, у селищі Козорізи зареєстровано 3 жителі, але фактично проживає одна жінка.

Лідія Іванівна Козоріз — єдина мешканка колись людного й небідного хутора Козорізи́. Мешкає в хаті з просторою світлицею, котра вся прикрашена рушниками та вишивкою, має електропостачання, але без газу. Обігріває хату дровами.

Цікаво:

Назва села походить від заняття першопоселенців хутора, які розводили кіз на м'ясо. Поступово такий рід занять дав прізвисько «козорізи», з часом воно перейшло у прізвище, а від нього й на селище.

Жінка розповідає, інколи фермери приходять питають дозволу на обробку полів, а інші і не зайдуть навіть, не попередять: позабризгають так, що і дихати нічим у дворі. Жартома жінка себе називає «директором хутора», тому що доводиться проганяти недобросовісних фермерів, які заважають жити: то дорогу розорали, то хімікатами розбризкують. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.