На Закарпатті гірське село на межі зникнення

Село Буркут — покинуте село в самому центрі Українських Карпат біля Верховини Івано-Франківської області. Нині в межах села немає жодного жителя. За даними Державного реєстру виборців станом на 30 листопада 2021 року в селі Буркут зареєстровані 8 чоловік.

Про це ідеться в сюжеті Суспілного.

Буркут — одне з найвіддаленіших курортних сіл Прикарпаття, розташоване у прикордонній зоні за декілька км від Румунії.

«Село Буркут відоме тим, що тут відпочивали та лікувалися Леся Українка, Іван Франко, Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник та інші», — ідеться в сюжеті. 

Від початку XIХ ст. буркутську воду розливали у скляні пляшки з порцеляновою накривкою і рельєфним написом «Burkut». Існували навіть попередні контракти про експорт цієї води до Одеси, Криму і навіть на Близький Схід. 

«Вважається, що найкращі часи Буркут-курорт пережив у 20 роки XIХ сторіччя, коли село опинилося у володінні панської Польщі. Тоді було збудовано 18 вілл, відновлено функціонування курорту (буві зруйнований під час Першої світової війни) і налагоджено бутилювання мінеральної води в скляну тару», — зазначають експерти.

З початком Другої світової війни Польща припинила своє існування, і курорт зник разом з нею. Зараз цей населений пункт називають «мертвим» через те, що з 2008 р. село не має жодного постійного жителя.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, скільки на Україні нині є сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.