На Вінниччині безлюдне село на межі зникнення

Село Тельмана — колишнє селище в Україні, в Липовецькому районі, що на Вінниччині. У вересні 2019 року обласна рада направила рішення про виключення з облікових даних села до Верховної Ради України. У листопаді 2019 року село було виключено з облікових даних.

Про це ідеться в сюжеті Автомайдан Вінниччина. 

Тельмана розташоване за 8 км від Липовця, між селами Скитка та Росоша. Перетинає село одна єдина дорога, проте якщо не знати, що колись тут жили люди — побачити населений пункт вже майже неможливо. З одного боку розорані поля, з іншого — дерева та непролазні хащі, де і заховані хати, а точніше те, що від них залишилось. 

«Сьогодні Тельмана — одне з небагатьох сіл, що залишились хіба що на Google-картах»,  — ідеться у сюжеті. 

Ще півстоліття тому тут мешкало декілька десятків сімей. Згідно з останнім офіційним переписом населення у 2001 році у селі залишалось 12 осіб. Досить довго тут жила єдина жінка, але її діти умовили переїхати до них у місто. Після того в селі ніхто не оселявся.

Колись тут вирувало повноцінне життя, був потужний радгосп, фахівці займалися селекційною роботою, на фермі працювали тваринники, в школі навчалися діти, а в гуртожитку мешкали студенти, які приїжджали на сезонні сільськогосподарські роботи.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, нині на Вінниччині є 15 сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Читайте також: 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.