На Тернопільщині село Iвана Франка на межі вимирання

Село Драгоманівка, що на Тернопільщині, на межі вимирання. Нині тут проживає лише п'ятеро сімей. Інші приїжджають тільки посадити город, чи показати внукам їхню малу батьківщину. Назву село отримало від українського письменника Іван Франко. Він тричі приїжджав до перших поселенців Степана Гарматія та Петра Білого.

Про це пише Суспільне.

«Оселі будували не вулицею, а осібно. Тому село ніби розсипане поміж городами. Було до сотні жителів»,  — розповіла Марія Качунь-Гарматій, праправнучка Степана Гарматія. 

Правнук одного із засновників Драгоманівки Володимир Окрутний розповів, що назву селу теж дав Іван Франко.

«Між першими поселенцями Степаном Гарматієм та Петром Білим виникла суперечка, як назвати село? Петро Білий вирішив дати поселенню своє прізвище, і навіть записав його у польських реєстрових документах. А Гарматій розгнівався, чому той не згадав і його родину? У суперечку втрутився Іван Франко та й каже: «Є такий поважний чоловік у Києві, Михайло Драгоманов, любить Україну, вболіває за її долю і культуру. Назвіть його іменем». Так і назвали — Драгоманівка», — розповів чоловік.

У Драгоманівці люди займалися сільським господарством, городництвом, садили плодові дерева і ягідники.

Станом на 31 січня 2022 року в селі Драгоманівка зареєстровано 16 людей. Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, на Тернопільщині є 4 села, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.