На Харківщині в селі знайшли скіфське поселення

Село Червоносів, що на Харківщині, вважається покинутим, оскільки офіційно ліквідоване ще в у 80-тих роках минулого століття. Населений пункт знаходиться на лівому березі ріки Вільхуватка, вище за течією приєднувалось село Червона Поляна, нижче, на відстані 1 км, розташовувалось село Завадівка, на протилежному березі річки — село Низівка.

Про це ідеться в сюжеті на ютуб-каналі MAD LAMA.

Дві з половиною тисячі років тому на території села було скіфське поселення. Стародавнє поселення знайшли випадково, коли запланували розширення піщаного кар'єру, що знаходиться поблизу. 

І якби під час археологічної розвідки тут не знайшли черепки, стародавнє житло так і залишилося б не розвіданим і пішло під ківш екскаватора.

«Скіфське поселення займає територію 9 га. Археологи досліджували майже повністю. Розкопали стародавні житла та господарські ями. Серед знахідок — бронзові наконечники стріл, кераміка, кістки. Знайшли вчені глиняні хлібці та фігурки тварин, призначення яких досі викликає суперечки»,  — кажуть історики. 

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, станом на 19 листопада 2021 року було 36 сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.