Видалення цвіту помідорів дозволить виростити крупні плоди — поради

Щоб виростити томат-гігант, корисно пам'ятати, що не так просто отримати кілограмовий плід, навіть маючи чудове насіння великоплідного сорту: доведеться цьому посприяти. Справа в тому, що за меншої кількості плодів на рослині маса їх значно зростає. Щотижня доведеться проріджувати квіткові пензлі, тобто видаляти їх частину квіток.  Плоди тим більше — що менше квіток, пише Zemliak.com.

При вирощуванні помідорів, рослини слід формувати в один-два стебла, пасинок треба залишати під першим квітучим пензлем, оскільки нижній пасинок викине цвіт лише після 7-8 листка, та й кущ візуально втратить свою привабливість.

«Пасинки треба обрізати, поки вони не досягли 3 см. У цьому випадку менше травмується  рослина. Для пасинкування потрібно вибирати сонячний день, щоб не працювати з мокрими рослинами. Тоді ранки легше і швидше затягнуться. Ножиці при цьому слід дезінфікувати у молоці», — кажуть експерти.

Якщо на першому листі томатів з'являться величезні квітки — махрові та красиві (королівські), — це найчастіше результат стресів або «жирування». Ці квітки потрібно видалити (хоча буває і шкода), з них плоди виростуть великі, але покручені і дуже негарні. Тим часом вони заберуть багато сил у рослини і затримають розвиток інших томатів на кущі.

У період дозрівання плодового пензля треба прибирати під нею листя, але не більше двох-трьох на тиждень. До того ж працювати слід секатором або ножицями, щоб не допускати «задирок» на стеблі. Важливо враховувати, що на рослині має бути не менше ніж 15 листків, а в спеку — і більше.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.