Городникам повідомили сприятливі дні для посіву баклажанів

Насіння баклажанів проростає приблизно за два тижні, потім сіянцям знадобиться для розвитку не менше 60 днів. Сприятливі дні у лютому для посіву/посадки баклажанів — 12-14, 21, 22, 25, 26, у березні — 12, 13, 24-26,  у квітні — 9, 21, 22.

Про це пише Zemliak.com.

Безпосередньо перед посівом насіння знезаражують розчином перекису водню: в 100 г води додають 3 мл перекису, нагрівають цю суміш до 40ºC, виливають її в термос і на 10 хвилин опускають у неї насіння баклажанів. 

Ґрунт для розсади баклажанів повинен бути легким і пухким, але родючим і з нейтральною реакцією. Наприклад: купований ґрунт для розсади, чорнозем і пісок в рівних частинах із додаванням вермикуліту. 

«Необхідно заповнити посудини ґрунтосумішшю, зволожити її. Якщо в цей час на вулиці ще є сніг, замість води використовуйте його: викладіть сніг шаром на поверхню ґрунту, ущільнити його і розкласти по ньому насіння — розсада, посіяна таким способом, виростає міцною і прекрасно зносить і пікірування, і пересадку», — кажуть експерти.

По темі: Посівний календар на лютий 2023: важливі роботи на городі, клумбі та в саду.

В кожну клітинку касети на зволожений і ущільнений ґрунт розкладають по одній насінині одного сорту, яке зверху присипають шаром ґрунту завтовшки 0,5 см. Сіяти в одній касеті насіння різних сортів незручно, оскільки у них відрізняються терміни проростання. Касету накривають склом або плівкою й утримують до проростання насіння при температурі 25-28 ºC. 

Як тільки почнуть з'являтися сходи, плівку або скло знімають, посудину переносять ближче до світла, а температуру в приміщенні знижують до 16-17 ºC вдень і 13-14 ºC вночі. Через тиждень температуру знову підвищують до 25-27 ºC в денний час і до 13-14 ºC в нічний. 

Актуально: Сіяти помідори у 2023 році можна вже у березні.

Штучне досвічування здійснюють із 7 до 19 години, відстань від розсади до лампи має бути не менше півметра. Від нестачі світла паростки баклажанів бліднуть, витягуються і слабшають, а при пересадці у відкритий ґрунт слабкі рослини можуть загинути. 

Пікірувати баклажани небажано — вони цього не люблять. Однак пересаджувати сіянці в великий за обсягом посуд доведеться тижні через три після появи сходів, оскільки вони, заповнивши осередок корінням, можуть зупинитися в рості. Якщо ви все зробите правильно, то через 50-70 днів розсада баклажанів буде готова до висадки на грядку.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.