Держприкордонслужба озвучила, кому з чоловіків дозволено перетин кордону

В умовах воєнного стану, виїхати з України мають право обмежена кількість чоловіків. Залишити територію України можуть чоловіки, які зняті з військового обліку за станом здоров’я.

Про це пише Державна прикордонна служба України.

Підставою для цього буде оформлена інвалідність або рішення медичної комісії про непридатність до військової служби. Як виняток, громадяни з обмеженою придатністю виїхати з України під час воєнного стану все ще не можуть.

До дозволених категорій для перетину державного  кордону відносяться чоловіки:

  • Залишити територію України можуть чоловіки, які зняті з військового обліку за станом здоров’я. Підставою для цього буде оформлена інвалідність або рішення медичної комісії про непридатність до військової служби. Однак громадяни з обмеженою придатністю виїхати з України під час воєнного стану все ще не можуть.

На підставі довідки про інвалідність або висновку військово-лікарської комісії можна отримати статус тимчасової непридатності до військової служби строком до шести місяців. Таким громадянам виїзд за межі України дозволено, однак перед тим варто обов’язково зібрати усі необхідні документи, які підтверджують статус. 

  • Чоловіки, які піклуються про трьох і більше дітей віком до 18 років, теж можуть виїжджати за кордон. При цьому не грає ролі, чи діти від одного шлюбу, чи від різних жінок.

Для перетину кордону за цією категорією необхідно мати такі документи: 

  1. свідоцтва про народження усіх дітей
  2. свідоцтво про шлюб чи рішення суду про розірвання шлюбу
  3. рішення органу опіки або посвідчення батька багатодітної сім’ї. 
  • Категорія Батьки-одинаки, які самостійно виховують дитину до 18 років, мають право виїхати за кордон. Для цього їм теж потрібно зібрати та пред’явити низку документів: 
  1. свідоцтво про народження дитини
  2. свідоцтво про смерть матері або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав
  3. документ про визнання матері як зниклої безвісти або оголошення матері померлої.
  • Чоловіки, які мають підтверджену та задокументовану І–III групи інвалідності, можуть перетинати кордон за наявності таких документів: 
  1. довідка за формою №157-1/о
  2. посвідчення, яке підтверджує статус інваліда
  3. пенсійного посвідчення або документа, який підтверджує призначення соціальної допомоги.
  • Чоловіки можуть виїхати за межі України, якщо вони супроводжують особу з інвалідністю І чи II групи, а також якщо їдуть доглядати за хворими батьками, дружиною чи дітьми.

Однак перетнути кордон вони можуть лише у супроводі хворого або людини з інвалідністю. Інакше за кордон не випустять навіть за наявності документів, які підтверджують мету виїзду. 

Також чоловіки віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон, якщо вони супроводжують дружин та дітей з інвалідністю І або II групи або дітей з тяжкими перинатальними ураженнями та іншими захворюваннями. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.