Виноробам планують спростити роботу — законопроєкт

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9030 щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції.

Документ пропонує скасувати необхідність отримання малими виробництвами виноробної продукції ліцензії на здійснення діяльності з виробництва алкогольних напоїв.

Про це ідеться в пояснювальній записці законопроєкту.

ВРУ зареєстровала законопроєкт №9030 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції».

Законопроєкт розроблено з метою:

  • приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних практик та сучасних трендів розвитку виноробної галузі
  • зняття необґрунтованих адміністративних бар’єрів для діяльності суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових
  • створення сприятливих умов для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні.

Натомість пропонується передбачити створення Реєстру малих виробництв виноробної продукції, включення до якого буде підставою для набуття суб’єктом господарювання статусу малого виробництва виноробної продукції.

По-друге, законопроєкт пропонує зменшити обтяжливі вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції з огляду на те, що їм надається право закуповувати сировину (виноград, плоди, ягоди, мед) українського походження.

«Документом також пропонується спростити процедуру подання звітності, а саме — чинної нині обтяжливої щомісячної звітності на щорічну, що мало би зменшити бюрократичне навантаження на малих виробників виноробної продукції. Водночас встановити відповідальність малих виробництв виноробної продукції у вигляді штрафу за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) алкогольних напоїв», — ідеться в документі.

Встановлено, що суб᾽єкт господарювання набуває прав малого виробництва виноробної продукції шляхом подання декларації про початок виробництва алкогольних напоїв (вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових) та включення до Виноградарсько-виноробного реєстру.

Читайте також: Яким бачить українське село Chat GPT?

Передбачається порядок ведення та адміністрування Виноградарсько-виноробного реєстру, який здійснюватиме центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної аграрної політики, державної політики у сферах сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави.

«Також планується дозволити розлив вина у металеві банки із харчового алюмінію, а також кеги із алюмінію та нержавіючої сталі. Адже у чинному законодавстві діють норми щодо розливу виноробної продукції виключно у скляну тару. Такі норми свідчать про застарілість національних стандартів», — зазначають автори законопроєкту. 

Зазначається, до Закону України «Про виноград та виноградне вино» запропоновано внести зміни в частині відмови від обов’язковості застосування до малих виробників виноробної продукції обмежень щодо визначення з виділенням у натурі зони виробництва винограду та регламентування сортового складу вирощування винограду відповідно до спеціалізації району виноградарства та врегулювати питання ліцензування.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.