Військовим пояснили, як взяти відпустку під час воєнного стану

Військовослужбовцям під час воєнного стану можуть надаватися як частина щорічної основної відпустки, так і відпустка за сімейними або іншими поважними обставинами ( обов’язково зі збереженням грошового забезпечення).

Про це пише видання Я і Закон.

«Кожна з відпусток може надаватися, не більш як 10 календарних днів  не враховуючи час, який необхідний для проїзду в межах до місця проведення відпустки та назад, але не може бути більше двох діб в один кінець», — коментує Олена Адамчук, завідувачка Врадіївського бюро правової допомоги.

Єдиною умовою надання частини щорічної основної відпустки є, те що  вона може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Тривалість щорічної основної відпустки для військовослужбовців, які мають вислугу в календарному обчисленні:

  • до 10 років становить 30 календарних днів
  • від 10 до 15 років — 35 календарних днів
  • від 15 до 20 років — 40 календарних днів
  • понад 20 календарних років — 45 календарних днів.

Варто також врахувати, що  під час військового стану припиняється надання всіх відпусток, крім вище зазначених та крім:

  • відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами
  • відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в разі якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, – одному з них за їх рішенням)
  • відпустки у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

Військовослужбовець, який бажає отримати певний вид відпустки повинен подати рапорт безпосередньо своєму  командиру. Командир в свою чергу передає рапорт до штабу військової частини для подання на розгляд командиру військової частини, який приймає рішення щодо надання відпустки.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.