Попіл захистить цибулю від шкідників — досвід

Під час вирощування цибулі дачники часто стикаються з таким шкідником як цибулева муха. Коли сади цвітуть, настає час масового льоту цибулевої сірої мухи, яка вже до кінця травня відкладає яйця у грунт біля цибулини. 

Найбільше цибулева муха пошкоджує пізню цибулю й перші ознаки її появи — пожовтіння та в’янення листя. Позбутися цього шкідника можна дотриманням сівозміни та висаджуванням цибулі поряд із морквою. Для профілактики посадки також обпилюють попелом або настоєм тютюну (200 г на 10 л води), пише Аптека садівника.

Зокрема, експерти виділяють цілий список шкідників цибулі, з яким необхідно боротись для захисту врожаю.

Тютюновий трипс — дрібні шкідники завбільшки до 1 мм, які зимують у грунті або в рослинних рештках. Навесні вони живляться соком огірків, гарбузів та цибулі. 

Якщо виявилось, що у цибулі пожовтіли кінчики листя, а самих шкідників не видно — ймовірно, на грядці завелися трипси. Трипси висмоктують соки з листя, викликаючи його висихання. 

«Боротись із тріпсами можна поливами й просапуванням, а також обприскуванням настоєм тютюну або часнику (200 г стрілок і листя на 10 л води)», — кажуть експерти.

Цибулева міль — сірий метелик із розмахом крил трохи більше 1 см. Личинки — зелені гусениці завдовжки 1 см. Цей шкідник живиться листям цибулі й пошкоджує цвіт і насіння. За сезон може бути 2-3 покоління.

Цибулева тріщалка — червоний жук-листоїд, який поїдає листя цибулі. Активний у кінці червня. Жовтувато-білі личинки також живляться листям. 

«Жуків можна визбирувати вручну, змивати напором води та обприскувати настоями гірких трав (500 г полину залити 2 л води, настоювати добу; наступного дня прокип’ятити 20 хв, розвести з водою навпіл)», — зазначили експерти.

Цибулевий прихованохоботник — чорно-сірий довгоносик, який активізується з першими сходами цибулі й живиться м’якоттю листя. Його сліди перебування — білі плями і смужки на листі. Личинки також живляться листям. У кінці червня з’являється друге покоління прихованохоботників, яке поїдає цибулини та квітки. Зменшити кількість шкідників допомагає регулярне просапування.

Цибулевий кореневий кліщ — крихітні жовтуваті шкідники завбільшки 1 мм, які вражають цибулини й корені. Люблять тепло й високу вологість. Самиці надзвичайно плодючі, відкладають в одну цибулину понад 500 яєць. Кліщ висмоктує сік із соковитих лусочок цибулі, через що за деякий час вона гине. Про перші ознаки зараження кліщем свідчить білуватий наліт на покрученому листі, засихання цибулин. 

Цибулевий кліщ виділяє сильні алергени: при потраплянні на шкіру викликає сильне свербіння, тому будьте обережні, перебираючи заражену цибулю. Позбутися кліща можна прогріванням цибулин до 40°С протягом тижня перед зберіганням.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.