Знавці назвали методи захисту моркви від шкідників

При вирощуванні моркви завжди хочеться витягти пару коренеплодів для огляду. Однак, можна помітити ознаки присутності шкідників. Крім миші, залишати ходи в землі і вигризати великі порожнини в коренеплодах, можуть різні комахи-шкідники: личинки морквяної мухи, голі слимаки, дротянка, капустянка, озима совка.

Для попередження появи шкідників, восени потрібно обов’язково ретельно перекопувати грядки, прибирати всі рослинні залишки і раз у п’ять років змінювати місце розташування морквини, пише Zemliak.com.

З тих шкідників, хто їсть моркву на грядці, морквяна муха зустрічається найчастіше. Це чорна комаха з жовтою голівкою досягає в довжину 5 мм. 

«З’являється морквяна муха з лялечки в травні і незабаром відкладає близько зростаючої моркви одне-два яйця. Приблизно через тиждень тонкі личинки жовтого кольору, що з’явилися з яєць, проникають у коріння рослин і пробурюють глибокі ходи до серцевини», — кажуть городники.

В результаті морквина тріскається, гірчить, стає потворною, на поверхні коренеплодів можуть утворюватися чорні западини. Від морквяної мухи допомагає ранній посів, своєчасне проріджування сходів моркви та видалення бур’янів, часте розпушування ґрунту. 

Щоб при збиранні врожаю не попадалася червива морква, саджають морквину упереміш з цибулею або опудрюють грядку між рядків деревною золою. Якщо ж морквяних мух розвинулося багато, допоможуть інсектициди актелік, інтавір, «Фас».

АктуальноЗберегти моркву в сховищі допоможе горобина 

Морквяна листоблошка при сильному заселені грядки. може знищити весь врожай. При високій чисельності комах починають обробляти посіви на початку літа актеліком або інтавиром, але не частіше двох разів за весь сезон.

Озима совка у фазі гусениці може довести моркву до загибелі, підгризаючи листя біля самої основи, крім того, вони гризуть і коренеплоди, погіршуючи їх смакові якості. Білі гусениці завдовжки до 50 мм зимують на глибині 25 см під землею, до середини весни вони заляльковуються і вже до початку літа з’являються сірі метелики, розмах крил яких досягає 45 мм. 

«Запобігти появі озимої совки можна завдяки своєчасному знищенню бур’янів. Шкідника відлякує обприскування моркви відваром листя лопуха, настоєм деревію або ромашки. У боротьбі з гусеницями совок ефективні також пиретроїдні препарати»,  — розповіли знавці.

Уникнути появи слимаків на ділянці з морквою допоможе профілактика прибирання старої трави, дерну, каменів, під якими вони люблять ховатися вдень, а також осушення сирих ділянок. Для знищення шкідників моркви використовують калійну сіль навпіл з золою і гашеним вапном, щоб суміш роз’їдала тіло слимаків. Ефективна і обробка ділянки суперфосфатом або обприскування солоною водою (10% розчин солі) у нічний час.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.