Українські вчені зареєстрували новий сорт цибулі Галичанка

На Дослідній станції «Маяк» ІОБ НААН в результаті проведеної селекційної роботи створено новий сорт цибулі ріпчастої Галичанка, який у 2021 році внесений до Держреєстру. 

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com «Перспективні сорти і гібриди цибулі в Україні — опис новинок останніх років».

Новостворений сорт Галичанка рекомендується для освоєння господарствах усіх форм власності і господарювання та у приватному секторі в усіх зонах України у відкритому ґрунті.

«Загальна урожайність 25,0-38,0 т/га, в  т.ч. товарна 24,0-36,0 т/га, маса однієї цибулини 160-270 г. Сорт середньостиглий, вегетаційний період 106-112 діб. Лежкість 96-97%. Рівень достигання перед збиранням 94%», — повідомили вчені. 

По темі: Українцям стало простіше реалізовувати часник та цибулю

Сорт має щільну цибулину та придатний для механічного збору, також не піддатний до стрілкування за весняної і осінньої сівби. 

«У цибулинах нового сорту міститься: сухої речовини 18,61%, моноцукри — 1,11%, дицукри — 11,17%, загального цукру 12,87%, аскорбінової кислоти 6,82 мг/100 г», — розповіли селекціонери.

Рослина має середню кількість листків з помірним восковим нальотом та помірним зеленим забарвленням. Листок середній за довжиною та діаметром. Цибулини даного сорту середнього розміру: висотою 8,4 см, діаметром 8,2 см. 

Цибулина має вузьку шийку. Форма цибулини округла, забарвлення сухої шкірки жовте. На цибулині міцність тримання сухої шкірки сильна. Товшина шкірки тонка. Забарвлення соковитих лусок відсутнє. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.