В селах України живе більшість релігійних людей — дослідження

В  листопаді 2021 року Центр Разумкова провів соціологічне опитування, результат якого показав, що жителі села більш релігійні, ніж містяни.

Про це пише видання Дорослий погляд на світ.

Загалом було опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Дослідження є репрезентативним.

«У середньому що старша людина, то вона релігійна. Жінки більше схильні до віри, ніж чоловіки. Серед містян і людей з вищою освітою рівень віруючих менший, ніж серед селян і людей зі спеціальною або без освіти взагалі», — ідеться у повідомленні. 

Традиційно вищою є релігійність на заході країни. Причому вона стабілізувалася ще 20 років тому. Тих, хто вважає себе віруючим, тут 87,9% (2000 р.) і 87,1% (2021 р.). А от південь і схід дещо підросли — з 48% до 60%. Підтягнувся і центр — з 54 до 63%. І, знову ж таки, зростання більшою мірою відбулося за рахунок тих, хто не визначився раніше.

«Близько половини українців відвідують богослужіння, і це та цифра, яка майже не змінилася з 2000 року. Найактивнішими в цьому є вірні УГКЦ — 93,3%, далі йде УПЦ МП — 76,8%, ПЦУ  — 66,9%»,  — додали соціологи.

Загалом же 15,6% українців ходять до церкви раз на тиждень або частіше, ще 18%  — раз на місяць і 34,6%  — лишень по великих святах. Активніше ходять на заході, старші люди та греко-католики. Рідше ходять на півдні, молоді люди та в ПЦУ.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.