На Львівщині відновлять дерев'яну церкву за 1 млн грн

У селі Воля Гомулецька відновлять церкву, пам’ятку архітектури національного значення — їй 265 років і вона збережена у майже незмінному вигляді. Вже років 20  будівля потребує комплексних реставраційних робіт.

Про це повідомляють Львівські новини.

Розпочати їх планують найближчим часом, але основні роботи будуть виконані вже наступного року. Із міського бюджету Львова у 2021 році для цієї церкви передбачено також 1 млн грн.

«Це дуже гарна церковця, збережена у майже незмінному вигляді. Тільки прибудовано притвор, але це теж було дуже давно. Ну і змінено покриття — замість гонту тут бляха. Хоча частина цього автентичного гонту ще збереглась», — розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

В процесі реставрації церкві повернуть гонтове покриття. Вона не має фундаменту, стоїть на кам’яних стовпах, перехилена, тож треба її вирівняти. Прогнили дерев’яні бруси, на кутах — великі щілини, тут дуже холодно.

Крім того, передбачена і реставрація стінопису, якій передуватимуть дослідження. До робіт хотіли приступати наступного тижня, але виникла досить несподівана проблема — у церкві немає електрики, і, відповідно, немає можливості підключити прилади для роботи. Тому роботи трохи відкладаються.

Джерело фото: Новини.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.