На Сумщині 20 релігійних громад перейшли до ПЦУ

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року уже 20 релігійних громад на Сумщині, яка межує з російською федерацією, перейшли від української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.

Про це розповів прессекретар Сумської єпархії ПЦУ Богдан Сушинський.

«Більшість таких переходів грунтуються на волевиявленні самих прихожан. Люди остаточно розуміють, що в Українській державі повинна бути своя церква, в якій моляться своєю рідною мовою і в якій не моляться за російського патріарха кіріла», — каже Богдан Сушинський.

За словами доктора філософських наук Петра Кралюка, українська православна церква не є самостійною, а, по суті, є філією Російської православної церкви.

«Звичайно, коли люди залишаються в лоні цієї Української православної церкви, насправді російської, вони так чи інакше підтримують агресію Росії проти нашої держави. І другий момент, Українська православна церква (УПЦ) насправді не на своїй канонічній території. Єдиною канонічною православною церквою на теренах України є православна церква (ПЦУ) і тому перехід із цієї московської церкви до української є цілком логічний і канонічно виправданий», — говорить експерт.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.