В Україні дефіциту гречки не буде — думка

Врожай гречки 2022 року буде схожим до минулорічного, можливо, на 10-15% меншим. Але для потреб України цього буде цілком достатньо.

Попри складну посівну в умовах війни, велику кількість замінованих полів, які неможливо обробляти, українські аграрії все ж засіяли достатньо гречки.

Про це розповідає Микола Пугачов, заступник директора з наукової роботи національного центру Інститут аграрної економіки.

Микола Пугачов каже, що останніми роками в Україні аграрії нарощували посіви гречки. Якщо у 2019 році вітчизняні фермери відвантажили 85 тисяч тонн цієї крупи, у 2021 році вже 110 тисяч тонн. 

«Наш врожай забезпечить до 2,5 кг гречки на одного громадянина. Це не критична ситуація, але потрібно буде дочекатися нового врожаю. Починаючи з вересня, буде стабільність цін — на рівні 65-70 грн за кілограм крупи гречаної. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн за кілограм, можливо, навіть і менше», — прогнозує фахівець.

До того ж українці споживають гречаної крупи в декілька разів більше, ніж в інших країнах. У світі одна людина їсть до 1,5 кг гречки на рік, а середньостатистичний українець — 3-4 кг гречаної крупи на рік, каже агронауковець.

«Зріс попит через паніку, люди скуповували великі обсяги більшості круп. А торговельні мережі не змогли забезпечити відповідну пропозицію у відповідь на збільшення цього попиту», — пояснює науковець.

Поки з'явиться своя гречка, купувати доведеться іноземну. Раніше імпорт був з агресора росії, а також Казахстану. Нині мережі шукають нових постачальників, російську гречку цілком може замінити польська чи литовська — у цих країнах також багато вирощують крупи.

«Але ціна на імпортну крупу буде високою, адже подорожчало пальне. Доставка імпорту у нас здебільшого автомобільним транспортом. Ціна, ймовірно, впаде наприкінці літа, коли отримаємо врожай української гречки», — підсумовує  Микола Пугачов.

Раніше Богдан Слуцький, фінансово-економічний оглядач повідомляв, що в Україні дефіцит гречки буде компенсований різким зростанням ціни на неї. Цьогоріч врожай очікується на рівні 20 тисяч тонн, тоді як необхідний мінімум сягає 100 тисяч тонн. Враховуючи, зазначені аспекти, ціна на гречку, на жаль, продовжить зростати і найближчим часом ціни зростуть понад 100 грн/кг.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.