Дачникам нагадали терміни зберігання овочевих культур

Досвідні городники знають, що вища температура, то менше за часом зберігатиметься врожай. Також важливо не допустити надто низьких температур, щоб овочі не підмерзли й не зіпсувались, пише Zemliak.com.

Наприклад, пізня картопля зберігається за температури до 5-6°С і вологості до 95% — до 7 місяців, більш ранні сорти за 2-3°С — до 6 місяців. Більшість господарів пам’ятають, що картопля на світлі зеленіє, утворюючи отруйний соланін, тому цей овоч необхідно зберігати у непрозорих мішках, картонних коробках або в коморі з вимкненим світлом.

«Гарбузи в холоді та сухості можуть зберігатись до 7 місяців, кавуни — до двох. А от кабачки зберегти не вдасться — навіть у прохолоді вони лежать лише до 15 діб», — кажуть городники. 

Щодо коренеплодів (морква, буряк), то вони зберігаються до 10 місяців, селера — до 8 місяців, редька — до 4. Їх краще закладати у тару з піском, щоб вони не так швидко втрачали вологу. Цибуля може зберігатись до 10 місяців, часник — до 7, їх можна зберігати в сітках чи вентильованих ящиках.

Також різниться у термінах і капуста:

  • капуста пізня і червоноголова — до 7 місяців
  • савойська і кольрабі — до 8 місяців
  • решта видів капусти зберігається до місяця. Взагалі капусту достатньо розкласти на полицях ніжкою донизу.

Однак червоні помідори за температури 0-2°С зберігаються до 1,5 місяців, а от зелені плоди потребують вищої температури зберігання, щоб протягом місяця частково дозріти.

Різні методи зберігання плодів і овочів можна пробувати, але продукцію у великій кількості краще відразу довірити підземним сховищам. Там їх можна зберегти практично до наступного сезону.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.