Вапняна обробка сховища збереже овочі до весни

Вапно вбирає у себе вологу, сприяючи тим самим зниженню її рівня у приміщенні. Якщо є можливість, можна побілити розчином вапна також дерев'яні полиці і стелажі, які будуть стояти у льоху.

Про це пише Ukr.media. 

Причиною гниття овочів є підвищена вологість у приміщенні. Через надлишок вологи починає розвиватися цвіль. У результаті врожай псується прямо на очах.

Спочатку потрібно зрозуміти, чому у льоху з'являється вогкість, і усунути джерело проблеми. Найчастіше у подібних приміщеннях рівень вологості підвищується з наступних причин:

  • Погана вентиляція
  • Високий рівень грунтових вод
  • Волога, що надходить зовні

«Найчастіше у цьому випадку рівень вологості у льоху підвищується у періоди дощів або танення снігу. Призвести до проблеми можуть помилки будівельників (недостатня гідроізоляція конструкцій, порушення технології під час зведення фундаменту та стін і т. д.), тріщини у стінах і підлозі або використання під час будівництва матеріалів, що володіють високим водопоглинанням (наприклад, стіни з силікатної цегли)», — кажуть  експерти.

Читайте також:

Позбутися від цих проблем, точніше, не допустити їх появи, можна ще на етапі проектування або будівництва льоху.

Спочатку повністю звільніть льох від залишків торішнього врожаю і очистить від сміття. Потім винесіть звідти на вулицю усі дерев'яні конструкції: стелажі, полиці, контейнери і т. д. Ретельно помийте їх і просушіть. На свіжому повітрі вони висохнуть швидше, ніж у вологому приміщенні.

Просохле дерево для захисту від цвілі обробіть одним з наступних засобів:

  • насиченим розчином перманганату калію (марганцівки). Після взаємодії з марганцівкою дерев'яні поверхні змінять колір і стануть більш темними — це нормально і не має вас насторожувати;
  • 10 %-вим розчином мідного купоросу;
  • формаліном;
  • будь-яким побутовим засобом, що містить хлор, наприклад, білизною.

Оброблені конструкції залиште сушитися і займіться обробкою приміщення зсередини:

  • знищити грибок можна розчином лимонної (100 г на 1 л води) або оцтової (10 мл на 1 л) кислоти. Нанесіть розчин валиком, пензликом або пульверизатором на стіни і стелю;
  • потім очищені поверхні обробіть 5 %-вим розчином вапна. Перед проведенням робіт закрийте захисним одягом руки, обличчя і тіло, на очі одягніть окуляри. За допомогою пензлика для побілки накидайте вапно на стіни і стелю. Кути і стики ретельно промажте. Через 1-2 дні, коли вапно висохне, повторіть обробку.

Через кілька днів, коли верхній шар просохне, можна починати просушування льоху. Для цього відкрийте навстіж люк, усі вентиляційні отвори і продухи — у такий спосіб ви забезпечите вільний рух повітря і прискорите процес.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.