Біологічні препарати виведуть гризунів за межі господарства — експерти

Для фермерів стануть у пригоді природні регулятори чисельності мишоподібних гризунів, а саме збудники бактеріальних хвороб. Деякі з них патогенні лише для цих теплокровних і не впливають на корисну фауну. 

Пише про це Kurkul.com.

З приходом зими на фермі та у коморі можуть з’явитися шкідники, які принесуть з собою оберемок хвороб. Щури та миші проникають у комори в холодний сезон, чинять шкоду врожаю та тваринам.

Для убезпечення господарства, фермерам достатньо дотримуватись незначних правил: 

  • покращення гігієни та чистоти
  • проведення належних перевірок
  • вчасний ремонт
  • вчасне завершення ремонтних робіт

Всі гризуни харчуються рослиною їжею і характеризуються дуже високою плодючістю, здатні мігрувати з одного поля на інше в пошуках їжі, завдають значних збитків с/г виробництву. Вони також псують комбікорми та їжу, яка може зберігатися в коморі. Це збільшує ризик епідемій, проблем з біобезпекою. 

«Окрім того, гризуни становлять загрозу для здоров’я й гігієни тварин та людей. Вони переносять небезпечні для людини й тварини патогени. Зафіксовано, що гризуни переносять близько 45 хвороб, які можуть легко передатися домашній худобі», — кажуть експерти. 

Для регулювання чисельності гризунів зареєстровано 30 препаратів. Їх розкладають на полях восени: після збирання врожаю, на сходах озимих культур, а також взимку за умов відсутності снігу;  або навесні — у період дефіциту природної їжі для гризунів.

«При застосуванні препарату біологічного походження мишоподібні шкідники зникають не тільки з місць  внесення, але й з прилеглих територій. В зимовий період фермерам на допомогу прийдуть хижі птахи, — приваблення їх за допомогою жердин, розставлених у полях за відсутності поблизу дерев», — зазначають експерти.

Окрім фізичного захисту, необхідно також підтримувати гігієну приміщення. Варто одразу прибирати залишки корму й швидко позбуватися зіпсованого або гнилого корму, щоб гризуни не мали до нього доступу. Слід також прибрати сміття та мотлох з приміщення для підтримання належної гігієни і зменшення кількості привабливих для гризунів об’єктів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.