Як відігнати кліщів і бліх із ділянки — народні поради

Уникнути поганих наслідків відпочинку на свіжому повітрі допоможуть рослини, що відлякують кліщів і бліх. Для цього ідеально підійдуть розмарин, гіркий полин та часник, які мають особливий запах і здатні скоротити кількість шкідників на ділянці, пише Вінницька ОДА.

«У теплу пору року велику небезпеку як для людини, так і для її домашніх улюбленців представляють деякі комахи. Перебуваючи на вулиці варто бути напоготові, особливо не можна забувати про таких кровосисних шкідників як кліщі та блохи. Вони можуть передавати різні захворювання, які викликають серйозні проблеми зі здоров'ям, якщо їх не лікувати», — говорять у народі.

Ароматні трави — хороші варіанти для природного відлякування комах. Ефірні масла трав часто використовуються в екологічно чистих засобах від шкідників. Розмарин, зокрема, має настільки сильний запах, «тримати в страху» комах. Ця рослина також відлякує тлю і мух.

Полин — це декоративна багаторічна рослина з густим сріблястим листям. Крім того, що вона є репелентом від кліщів, бліх та молі. 

Часник століттями використовується на кухні і надає особливий аромат приготованим стравам. Однак приємний для нас запах і смак рослини є дуже неприємним для бліх і кліщів. Можна розкласти подрібнені зубчики часнику по периметру двору, а також висадити його на ділянці.

Яких правил необхідно дотримуватися, щоб захистити себе від нападу кліщів?

  • Використовувати засоби особистого захисту від кліщів. Ефективними є репеленти, тобто речовини, які їх відлякують. При виникненні алергічних реакцій необхідно звернутись до лікаря.
  • При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотоннийодяг, з довгими рукавами, і який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, які наповзають. Голову слід покривати головним убором.
  • Через кожні 2 години прогулянки необхідно проводити само- та взаємооглядита ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям,пахвові западини, спину.
  • Якщо вирішили ночувати на природі, місце для відпочинку і нічного сну необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  • Краще відпочивати на відкритій місцевості, на сонячних галявинах (кліщі не переносять сухих місць і прямих сонячних променів).
  • Треба одразу прийняти душ, змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів!
  • Не заносьте в будинок букети польових квітів з лісу, так як на них можуть бути кліщі.
  • Систематично оглядайте домашніх тварин після прогулянок у парку, виходу на природу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.