Поголів'я корів за рік повномасштабної війни в Україні зменшилося майже на чверть

Станом на 1 березня 2023 року селяни утримували 1 млн 472,4 тис. голів ВРХ (-307 тис. голів або -20,85%, ніж торік) та 957,4 тис. корів (-168,5 тис. корів, -17,6%). 

Разом із тим у місячній динаміці, на 1 березня проти 1 лютого 2023, зафіксовано зростання поголів’я ВРХ на 81 тис. голів (5,50%), у тому числі корів — на 6,6 тис. голів (+0,69%).

Про це пише Асоціація виробників молока.

В присадибному секторі в річній динаміці кількість ВРХ найбільше приросла:

  •  Львівська область (+14,25%)
  • Волинська область (+12,15%)
  • Миколаївська область (+8,09%) 
  • Вінницька область (+5,40%)
  • Тернопільська область (+5,73%) 
  • Рівненська область (+5,37%).

«Можливо, приріст поголів’я ВРХ та корів в господарствах населення пов’язаний не тільки з сезонним приростом, але й з уточненням даних щодо кількості тварин, які утримувалися в господарствах прифронтових областей, які були втрачені або не оприлюднені в умовах військово-політичної нестабільності в 2022 році», — зауважив Георгій Кухалейшвілі.

В умовах війни погіршився стан годівлі тварин, виникли проблеми з доступом до комунальних мереж, перебої з постачанням електроенергії, води та тепла, а бізнесу не вистачає оборотних коштів, що ускладнює ведення господарської діяльності. Крім того, значним тригером для додатково скорочення поголів’я значне замінування с/г угідь у прифронтових та звільнених територіях, через що господарства ризикують не засіяти і не зібрати кормові культури на силос і сінаж, що є лосновою годівлі корів. 

Відтак, спостерігається зростання зовнішніх продажів ВРХ попри всі логістичні перепони: за попередніми даними ДССУ, в лютому Україна експортувала в Ліван та Єгипет близько 2,3 тис. т ВРХ живою вагою, що на 19,15% більше, ніж у січні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.