Експерти назвали показники кількості ВРХ в Україні

Станом на 1 березня 2023 року в присадибному і промисловому секторі України утримується 2 млн 409,1 тис. голів ВРХ, у тому числі 1 млн 347,3 тис. корів. В порівнянні з 1 березням 2022 року Україна втратила 376,8 тис. голів ВРХ (-15,64%) і 201,8 тис. корів (-15%).

Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

Найбільш істотно за останній рік загальне поголів’я ВРХ і корів скоротилося в Запорізькій, Харківській, Сумській, Миколаївській і Луганській областях. Так, за попередніми даними, в Запорізькій області поголів’я ВРХ скоротилося з 53,5 до 6,7 тис. голів, а дані про ВРХ та корів в Донецькій, Луганській та Херсонській областях, де відбуваються активні бойові дії, взагалі відсутні.

Станом на 1 березня, понад половина  (52,6%) поголів’я ВРХ України сконцентрована в наступних областях:

  • Хмельницька область — 228,1 тис. голів
  • Вінницька область — 190,8 тис. голів
  • Полтавська область — 187,8 тис. голів
  • Тернопільська область — 137,9 тис. голів
  • Одеська область — 135 тис. голів
  • Чернігівська область — 134,6 тис. голів
  • Черкаська область — 128,1 тис. голів
  • Житомирська — 124,5 тис. голів.

«За рік російсько-української війни багато молочних господарств були змушені продати чи залишити своє поголів’я на окупованих або прифронтових територіях, частина тварин загинула і продовжує гинути внаслідок обстрілів російських окупантів. Але чимало фермерів зуміли пристосуватися до роботи в екстремальних умовах в областях, які не так суттєво постраждали від війни»,  — коментує Георгій Кухалейшвілі, аналітик Асоціації виробників молока.

У місячній динаміці, на 01 березня проти 01 лютого, кількість ВРХ в Україні, за попередніми даними,  збільшилася на 86,1 тис. голів (+0,62%), хоча ці показники дуже приблизно можна вважати ознаками стабілізації у тваринництві. Позаяк, за попередніми даними Держстату, щонайменше 3,9% поголів’я ВРХ знаходиться на територіях, де проходять воєнні дії.

Збільшення поголів’я ВРХ і корів характерно переважно для областей Центральної та Західної України, які істотно менше постраждали від російської агресії в порівнянні з областями на півдні і сході. Скоріш за все, поголів’я в окремих областях зросло внаслідок релокації тварин з прифронтової зони в більш безпечні місця. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.