На Чернігівщині родина створила бізнес на шафрані

Підприємець з селища Криски, що на Чернігівщині, Юра Дечко вирощує кілька соток шафрану (крокусу). Повідомляється, один грам шафрану ко­штує 250 гривень. Юрій вважає, для сімейного бізнесу до одного гектара шаф­рану вистачить із головою.

Про це пише ЧеЛайн.

«Три роки тому приїхали до мами на день народження. Було це першого лис­топада. По телевізору саме йшли новини, розповідали, що на Херсонщині фермери закінчують збирання врожаю шафрану. Зу­пинився, стало цікаво, що то за квітка така, за яку дають такі великі гроші? Там, на Хер­сонщині, збирають, а у нас — ні. Чому? І в голові відразу промайнула думка: «А чому б і собі не спробувати?» — згадує чоловік.

Спо­чатку Юрій замовив кілограм цибулинок шаф­рану, віддавши за кілограм 350 гривень. Десь у середині листопада, коли вже перші морози почалися, трохи посадив у себе на городі. Укривав шафранову латочку, аби цибулинки не померзли. І став з цікавістю чекати: виросте що навесні чи ні. Виросло. 

«Торік уже посадив дві сотки шафрану. За кілограм цибулинок уже платив по сім доларів. На один метр квадратний потріб­но десь 0,7-0,8 кг шафрану», — розповідає чоловік.

А 2022 року навесні господар посадив ще сім соток із хвостиком. Але засаджував уже своїми цибулинками, вирощеними на коропській землі. 

Юрій Дечко розповідає, цибулинки нормально переносять зиму, витримують до 20 гра­дусів морозу. Садити треба у глибину від 10 до 15 см, як картоплю. Але глибину треба регулювати. Якщо треба, щоб було багато квітів, то треба садити глибше, якщо треба, щоб і квіти були, і ци­булинки, то варто садити на глибину 10-12 см. 

А якщо потрібні тільки цибулини, то треба садити ще вище до поверхні. Наступного року Юрій планує розширити площу до тридцяти соток.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.