Абітурієнти будуть звільнені від ЗНО

Міністерство освіти і науки підготувало альтернативу зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) для вступу у заклади вищої освіти у 2023 році.

Про це повідомляє УНІАН.

«МОН ще у вересні запровадило наказ, згідно з яким ми мусимо запровадити у 2023 році вступ за традиційним ЗНО. При цьому ми бачимо, що у 2023 році війна триватиме, і ми мусимо мати певну альтернативу щодо вступу під час активних бойових дій і не мусимо зірвати вступну кампанію», — повідомив міністр Сергій Шкарлет, очільник Міносвіти.

За його словами, ЗНО залишається в пріоритеті, і на сьогодні воно є єдиним інструментом вступу у 2023 році. При цьому МОН підготувало певну альтернативу — розширений національний модернізований мультипредметний тест (НМТ) на 2023 рік.

«Відповідний законопроект був проголосований на засіданні уряду, і ми його спрямовуємо у Верховну Раду. Далі справа за депутатами…, які будуть вирішувати щодо можливості випускникам 2023 року мати альтернативу — розширений національний мультипредметний тест при вступі на 2023-2024 навчальний рік», — сказав Шкарлет.

Він зазначив, що НМТ дає можливість випускникам за межами України скласти тест і вступити до українських вишів.

За словами Шкарлета, така процедура передбачається і на цей навчальний рік як альтернатива — ЗНО є безперечним інструментом вступу, але Міністерство освіти передбачило можливість випускників у разі активних бойових дій і продовження воєнного стану мати альтернативу вступу по розширеному НМТ.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.