Городникам нагадали правила збору насіння огірків

Для забору насіння зазвичай вибирають найбільш великий плід, що росте в нижній частині куща. Перш за все, відбирають огірки, у яких насіннєва камера 4-камерна.

Краще не брати кілька плодів з однієї рослини і не вибирати огірки з верхньої частини — вони можуть впасти зі стебла раніше покладеного терміну, пише Zemliak.com.

«Залишати «материнський» огірок на кущі необхідно до тих пір, поки він не придбає жовтий або бурий відтінок, а плід не стане м`яким (зазвичай плодоніжка в цей час вже пересихає)», — кажуть городники.

Щоб захистити плід від шкідників, під нього підкладають спеціальну «подушку» — на дерев`яні дощечки натягують м`яку натуральну тканину. Якщо погодні умови несприятливі (занадто часто змінюється температура, йдуть дощі і т.д.), «материнський» огірок зривають до повного дозрівання і залишають в добре провітрюваному (але захищеному від протягів) приміщенні дозрівати на 10-15 днів.

Актуально: Городники розповіли, як правильно збирати насіння з помідорів.

Коли плід досягає необхідного стану, його акуратно розрізають навпіл уздовж і ложкою збирають насіння разом з огірковою рідиною (її іноді називають мезга). Зібрану масу поміщають в скляний або дерев`яний посуд (не використовуйте залізні ємності, вони «окислюють» зерна) для зброджування. 

Процес бродіння зазвичай триває 2-3 дні при температурі 25-30°С. 

«Накривати ємність кришкою не рекомендується — занадто «щільне» простір може призвести до гниття. Визначити завершеність зброджування можна по тому, як мезга відходить від насіння — «готові» насіння легко відокремлюються від слизу (роблять це руками)», — кажуть городники. 

Після цього зерна промивають проточною водою, а потім залишають сушити на картоні або дерев`яній дошці в сухому, добре провітрюваному приміщенні. Зазвичай вони висихають досить швидко. Зберігати зібрані насіння рекомендується в тканинних мішках. Причому вибирати необхідно натуральну тканину, яка добре пропускає повітря, дає можливість дихати. Найкраще для зберігання підходить бавовняна або бавовняна тканина, можна використовувати марлю, складену в два шари.

При правильному зберіганні — досить теплому приміщенні з низькою вологістю повітря — зерна огірків можуть зберігати всі свої властивості і якості протягом 3-6 років. Однак для посадки рекомендується вибирати насіння 2-3 річної «витримки». Саме їх досвідчені садівники вважають найкращим «матеріалом» для посадки, однорічні ж насіння часто мають низьку схожість і дають багато пустоцвіту.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.