Ціни на газ можуть зупинити молочне виробництво — думка

Останнім часом ціни на природний газ для підприємств зросли до 47 000 грн/тис. куб. м. 

В очікуванні зими молочні підприємства не можуть прогнозувати подальшу роботу, оскільки дорогий газ заведе виробників у збитки.

Ситуацію може виправити аукціон енергоносіїв.

Таку думку висловив Вадим Чагаровський, голова Спілки молочних підприємств України.

«Молочні підприємства, які взимку вже були у ситуації, яка через ріст цін на енергоносії ставила їх перед ризиком зупинення виробництва, спільно зі Спілкою молочних підприємств України змогли довести необхідність введення преференцій для виробників соціально значущих товарів. Ситуацію врятувала організація аукціонів, де можна було укласти договори на пільгові закупівлі», — коментує Вадим Чагаровський.

За його словами, з квітня практика аукціонів припинилася, а зараз ціни на газ різко пішли вверх. Якщо в липні ціна газу була на рівні приблизно 32-34 000 грн/тис. куб.м, то зараз вона зросла більш ніж на 15 тис. грн.

«Зараз немає галузі, яка б не мала проблем. Але. Є продовольча безпека держави. Молочні підприємства, які навіть в умовах війни не припиняли виробництво, розуміють свою відповідальність перед українцями і повністю забезпечують наш ринок молочними продуктами. При цьому ростом ціни на газ вони знову поставлені в умови, які в кінцевому результаті ставлять під загрозу продовольчу безпеку країни»,  — наголосив Чагаровський.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.