На Тернопільщині родина створила домашню молочну ферму

Богдан і Марія Літнянські разом з дітьми проживають у селі Городище Козівської селищної громади. На власному подвір'ї всією родиною доглядають 30 голів дрібної та великої рогатої худоби. 

Власна домашня продукція з молока успішно продається, що дає змогу родині працювати вдома та отримувати заробіток. 

Про це пише видання Realno.

Богдан Литянський багато років працює заготівельником худоби, а нещодавно вирішили створити власну ферму. Наразі господарі очікують на виготовлення документів, після яких зможуть побудувати простору стайню на 30 голів ВРХ.

«Дійних корів у нас наразі 7. Крім того, маємо 2 тільних. Аби утримувати господарство, доводиться багато працювати, заготовляючи корми. Для цього чоловік разом із товаришем обробляють власні паї, вирощують корми на городах», — каже Марія Літнянська. 

На зиму господарі купують жом, тюки соломи, заготовляють сіно, купують для худоби пивну дробину. В осінній час худобу підгодовують гарбузами та кабачками з городу.

«У нас є два доїльних апарати, що значно полегшують нашу роботу, але щоденні процеси з переробки молока на моїх плечах. Треба і сметану зібрати, і сир відігріти, і реалізувати молочну продукцію. Весь товар продаю самотужки — частину купують односельці, а решту розбирають постійні клієнти у Тернополі, яким двічі на тиждень я развожу продукцію машиною», — додала Марія.

Нині родина розвиває власне господарство, в якому привільно почуваються корови, бички, телятка і овечки, а ще коні, гуси, кури, кролі, голуби, породисті собаки і навіть акваріумні рибки.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.