Комунальні агрофірми: як громади в Україні вчаться заробляти гроші на своїй землі

В Україні громади почали звертати увагу на високу рентабельність і привабливість агробізнесу. Відтак створюють власні комунальні агрофірми та займаються вирощуванням основних чи нішевих c/г культур, розведенням свійської птиці, худоби чи навіть переробкою сільгосппродукції. Нерідко для цього використовують власні комунальні землі.

Ми, Zemliak.com, зібрали ТОП-10 громад в Україні, які створили власні комунальні агрофірми і займаються профільною господарською діяльністю.

Опішня-Агро

Опішнянська селищна рада
Полтавська область

Комунальне підприємство «Опішня-Агро» було засноване Опішнянською селищною радою в березні 2021 року. Розмір внеску до статутного капіталу склав 5 000 грн. За перший рік комунальна агрофірма зробила чистий прибуток 800 тис. грн.

Згідно даних YouControl, основним видом діяльності КП «Опішня-Агро» визначено вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Також комунальна агрофірма в Опішні може вирощувати баштанні культури, коренеплоди, плодові та ягідні культури, пряні й лікарські рослини, займатися розведенням свійської птиці, ВРХ і навіть рибальством

Станом на кінець 2023 року «Опішня-Агро» має дійсне свідоцтво платника ПДВ.

А, за даними Feodal.Online, комунальна агрофірма має у власності 29 земельних ділянок у Зіньківському районі. Це переважно землі запасу та земельні ділянки для ведення сільськогосподарського товарного виробництва. Загальна площа — трохи більше 218 га.

На своїх полях в «Опішня-Агро» вирощують картоплю та інші овочі.

Нещодавно тут встановили теплицю, де вирощують огірки, кріп, петрушку, цибулю тощо. Вирощену продукцію реалізують на місцевому ринку та в місцевих магазинах.

Зелень у теплиці комунального підприємства Опішня-Агро

Франківськ-АГРО

Івано-Франківська міська рада
Івано-Франківська область

Комунальне підприємство «Франківськ-Агро» було засноване рішенням Івано-Франківської міської ради в липні 2021 року.

Розмір статутного капіталу склав 30 млн грн. Має дійсне свідоцтво платника ПДВ.

Серед видів діяльності комунальної агрофірми, як пише YouControl, визначено вирощування сільгоспкультур, виробництво м’яса, олії, кормів, а також надання с/г техніки в оренду та посередництво в торгівлі сільськогосподарською сировиною, живими тваринами, текстильною сировиною, напівфабрикатами, продуктами харчування, напоями тощо.

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у 2022 році склав більше 1,5 млн грн.

За інформацією Feodal.Online, земельний банк комунального підприємства «Франківськ-Агро» складає понад 536 га. 

Серед власності КП — два об’єкти нерухомості в селі Радча та 46 земельних ділянок у Надвірнянському, Тисменицькому районах  на Івано-Франківщині.

Агентство місцевого розвитку

Тростянецька міська рада
Сумська область

Комунальне підприємство Тростянецької міської ради «Агенція місцевого розвитку» було засноване в 2019 році зі статутним капіталом 500 тис. грн  і його основними видами діяльності були консультування, дослідження та освітні послуги. Однак невдовзі Тростянецька міська рада додала комунальному підприємству КВЕДів та перепрофілювала його фактично на агрофірму.

Читайте також Юрій Бова: Ми збільшили надходження від землі громади у селах на 7 млн грн

Тепер серед основних видів діяльності КП «Агенція місцевого розвитку» — вирощування зернових, бобових культур і насіння олійних культур, розведення худоби та різні види діяльності саме у сфері сільського господарства.

За інформацією сервісу YouControl, рентабельність активів тростянецького комунального підприємства «Агенція місцевого розвитку» у 2022 році склала 16,3%.

За інформацією Feodal.Online, земельний банк комунального підприємства — 365 га.

Саме на цих полях із 2021 року Тростянецька громада почала реалізовувати свій унікальний гарбузовий проєкт — вирощувати гарбузи в промислових масштабах та продавати гарбузове насіння.

Міська рада інвестувала у 2021 році у поле 1,3 млн грн. У 2022 році під час повномасштабного вторгнення росії в Україну було засіяно дві ділянки загальною площею 151 га і, зрештою, зібрано 229,23 т вологого насіння гарбуза на суму 5,9 млн грн.

За словами директора комунального підприємства Тростянецької міської ради «Агенція місцевого розвитку» Романа Гловацького, у 2022 році доходи підприємства склали 4,4 млн грн, чистий прибуток — 971 тис. грн, а рентабельність — 37,1%.

До всього, тростянецьке комунальне підприємство почало розширювати напрямки своєї діяльності: на земельній ділянці в селі Боголюбове висадили 5 000 кущів лаванди, понад 40 000 тюльпанів (що було отримано безкоштовно). На земельній ділянці в с. Олексине проведено висадку сіянців дерев.

Білики-Агро

Білицька селищна громада
Полтавська область

Комунальне підприємство «Білики-Агро» було засноване в липні 2021 року. Засновник — Білицька селищна рада. 

Зареєстроване підприємство в селі Чорбівка Кобеляцького району Полтавської області.

Статутний капітал склав 5 тис. грн. Має дійсне свідоцтво платника ПДВ.

Основними видами діяльності підприємства є вирощування зернових, баштанних культур, овочів, розведення птиці, кролів, бджільництво. Овочі реалізуються з ранньої весни до пізньої осені.

Наразі підприємство націлене на переробку готової продукції: обробка тушок птиці та їх реалізація, виготовлення м’ясних консервів, коптіння м’ясної продукції, засолка овочів, консервація фруктів, виробництво хлібобулочних виробів, а також меду та продуктів бджільництва.

Асортимент продукції: помідори, огірки, зелень, картопля, столовий буряк, морква, цибуля, зерно кукурудзи, баштанні культури, мед та продукти бджільництва, тушки курей, тушки гусей, тушки індиків, кролі, яйця курячі.

Також на землях комунального підприємства був закладений молодий яблуневий сад: у 2021 році тут висадили перші 400 саджанців молодих яблунь сортів Дарк Рубін та Ред Джонапринц.

Яблуневий сад у комунальному підприємстві Білики-Агро

Канали збуту продукції: локальні магазини та торгові мережі.

Земельний банк, за інформацією Feodal.Online, — 339 га. Орієнтовно 26 полів розташовані в Кобеляцькому районі на Полтавщині.

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) КП  «Білики-Агро» у 2022 році склав понад 889 тис. грн.

Ладан-Агро

Ладанська селищна громада
Чернігівська область

Комунальне підприємство «Ладан-Агро» було створене в листопаді 2021 року. Офіційно зареєстроване в смт Ладан на Прилуччині Чернігівської області.

Статутний капітал підприємства склав понад 4,7 млн грн. За інформацією YouControl, має дійсне свідоцтво ПДВ.

Серед основних видів економічної діяльності — вирощування сільгоспкультур, переробка продукції і торгівля.

За даними Feodal.Online, у власності КП «Ладан-Агро» — 27 полів загальною площею орієнтовно 181 га.

Покровськ-Агро

Покровська міська громада
Донецька область

Комунальне підприємство «Покровськ-Агро» було засноване в грудні 2021 року Покровською міської радою Донецької області. Планувалося, що комунальна агрофірма сіятиме пшеницю і соняшник, а для ведення сільськогосподарської діяльності підприємству виділено 17 земельних ділянок загальною площею майже 250 га.

«Ми вже обслідували ці землі і готові весною засівати їх ярою пшеницею і соняшником», — зазначив директор КП «Покровськ-Агро» Сергій Свирщ.

Після початку повномасштабного російського вторгнення громада була вимушена призупинити діяльність комунальної агрофірми через безпосередню близькість до лінії фронту.

Статутний капітал підприємства склав 5 тис. грн. Основний виді діяльності — вирощування сільгоспкультур.

Однак, за даними сервісу OpenData, у 2022 році це комунальне підприємство закінчило рік у мінусі — збитки склали близько 600 тис. грн.

Водночас, за даними YouControl, наразі у «Покровськ-Агро» офіційно немає у власності ані с/г техніки, ані земельних ділянок.

При цьому, агрофірма з покровська протягом 2022-2023 років замовляла кілька проєктів землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Торчин-Агро

Торчинська селищна рада
Волинська область

Торчинська селищна рада на Волині своїм рішенням створила комунальне сільськогосподарське підприємство «Торчин-Агро» у березні 2022 року.

Розмір статутного капіталу — 3 тис. грн. 

Основний вид діяльності — вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Наразі, як свідчить результат аналізу в Feodal.Online, офіційно у власності чи оренді в КП СП «Торчин-Агро» немає. 

Водночас на офіційному сайті селищної ради є проєкти рішень про передачу земельних ділянок комунальної власності в постійне користування КПСП «Торчин-Агро».

Миколаївська сироварня

Миколаївська селищна рада
Сумська область

У селищі міського типу Миколаївка на Сумщині в жовтні 2022 року створили комунальне підприємство «Миколаївська сироварня».

Це перша комунальна сироварня, підприємство із переробки молока в Сумській області — її позиціонують як пілотний проєкт і презентують міжнародним партнерам.

Розмір статутного капіталу — 3 тис. грн. Основний КВЕД — Перероблення молока, виробництво масла та сиру.

Для реалізації цього проєкту Миколаївська громада мала власний комплекс, де планували організувати переробку молока, а також сировинну базу на 300 корів. Власне, також проєкт сироварні передбачав зведення модульного приміщення для переробки молока з потужністю 1 тис. л за зміну. 

Агрохолдинг ІМК передав Миколаївській громаді молоковоз австрійської компанії Pöttinger для організації роботи місцевої комунальної сироварні.

Молоковоз у комунальній сироварні (Миколаївська громада)

Зрештою, Миколаївська громада влітку 2023 року отримала субвенцію з обласного бюджету на реалізацію своєї ініціативи у розмірі 80% від загальної вартості реалізації проекту — на суму 2,7 млн грн.

Сировину планують закуповувати в межах громади — у місцевого населення та дрібних фермерів. 

Вироблятимуть тут широкий асортимент молочної продукції: пастеризоване молоко, кисломолочні продукти та сири, які будуть реалізовувати також поки що у межах громади.

Культурне рибне господарство «Нептун» 

Тлумацька міська рада
Івано-Франківська область

Комунальному підприємству «Культурне рибне господарство «Нептун» — уже цілих 8 років. Тлумацька міська рада заснувала його в травні 2015 року і визначила основним видом діяльності прісноводне рибальство/аквакультуру.

Розмір статутного капіталу склав 150 тис. грн.

У 2017 році колишній міський голова Торчина зазначав, що територія підприємства розташована на земельній ділянці площею 32,4 га, із них — 12,5 га становила площа водного плеса. Це міське озеро.

Міське озеро у Тлумачі та комунальне підприємство

Підприємство зазвичай опікується благоустроєм водойми, готує його до купального та рибальського сезонів, надає послуги оренди плавальних засобів.

Доходи КП «КРГ «Нептун» отримує від вилову риби та від міської ради за виконані роботи. За 2017 рік отримано доходів — 353,8 тис. грн. Витрати склали 388 тис. грн.

У 2022 році, за інформацією YouControl, виручка комунального міського підприємства склала 556 тис. грн. 

Сади Перемоги в Магдалинівській громаді

Магдалинівська селищна рада
Дніпропетровська область

У Магдалинівській селищній раді створення окремого комунального підприємства поки відклали, але після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну вирішили приєднатися до всеукраїнської ініціативи «Сади Перемоги».

Тож у 2022 році у громаді розробили й прийняли окрему Програму підтримки самозабезпечення харчовими продуктами «Сади Перемоги» на 2022-2024 роки». Саме завдяки цій програмі почали залучати землі громади, які не використовуються, зокрема, присадибні ділянки та ділянки для ведення особистого господарства в межах населених пунктів громади.  

Під «Сади Перемоги» у громаді ще навесні 2022 року виділили понад 15 га комунальної землі. Майже 10 га засадили картоплею. Решту — кабачками, огірками, солодким перцем, помідорами. За врожаєм ретельно доглядали. Вносили добрива, обробляли від шкідників, пололи бур’яни.

В одному із сіл громади навіть організували крапельний полив на грядках з огірками. А картоплю обробляли спеціальними агродронами.

Голова громади залучив сільгоспвиробників на території громади. Вони дають йому трактори, обробляють муніципальні поля, готують їх до посіву, сіють. А вже прополку роблять працівники бюджетних закладів. Участь в роботах на комунальній землі беруть переселенці, які оселилися у громаді.

У перший же сезон у громаді отримали з громадських городів більш ніж 5 т кабачків і майже тонну огірків, солодкий перець і помідори.

Свіжі овочі відправляли на потреби переселенців, а також — у медзаклади регіону, зокрема, Дніпра, для харчування поранених.

Таку ініціативу в Магдалинівці продовжили і в 2023 році.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.