Військовим планують дозволити пільгову оренду сільгоспземель — проєкт закону

Тимчасово, на період дії воєнного стану та протягом 5 років з дня його припинення або скасування, учасникам бойових дій надаватимуть право на пільгову оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності для ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства в розмірі не більше 2 гектарів.

Про це ідеться у новому законопроєкті 10417 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо пільгового надання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності учасникам бойових дій».

«Пільгова оренда триватиме 10 років, та полягатиме у встановленні річної орендної плати у розмірі 0,1% НГО за 1 га (унормовується паралельним законопроектом про внесення змін до Податкового кодексу України) без проведення земельних торгів. При цьому, обмежень до суборенди не встановлюється», — ідеться у пояснювальній записці. 

Законопроект спрямований на забезпечення учасників бойових дій додатковим ресурсом у виді земельної ділянки сільськогосподарського призначення, що дозволить покращити інтеграцію в цивільне життя, а також дати можливість виробляти агропродукцію або здавати ділянку в суборенду.

Проект покликаний залишити масиви земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності у власності держави та громад, зберігши подальшу можливість здачі їх в оренду та наповнення відповідних бюджетів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.